Menu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

23. siječnja 2020.

Na današnjem sastanku Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) odlučilo je da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke biti nepromijenjene na razini od 0,00 %, 0,25 % odnosno –0,50 %. Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a biti na sadašnjim ili nižim razinama dok ne vidi snažno približavanje inflacijskih izgleda razini koja je dovoljno blizu, ali ispod 2 % u projekcijskom razdoblju i ne vidi da je dinamika temeljne inflacije dosljedno u skladu s tim kretanjem.

Upravno vijeće nastavit će provoditi neto kupnje u sklopu svojeg programa kupnje vrijednosnih papira mjesečnom dinamikom od 20 mlrd. EUR. Upravno vijeće očekuje da će se kupnje provoditi onoliko dugo koliko bude potrebno za jačanje akomodativnog utjecaja kamatnih stopa monetarne politike i da će prestati nedugo prije nego što Upravno vijeće počne povećavati ključne kamatne stope ESB-a.

Upravno vijeće namjerava i dalje u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira tijekom duljeg razdoblja nakon što počne povećavati ključne kamatne stope ESB-a, u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno za održavanje povoljnih likvidnosnih uvjeta i visokog stupnja prilagodljivosti monetarne politike.

Osim toga, Upravno vijeće odlučilo je pokrenuti preispitivanje strategije monetarne politike ESB-a. Više informacija o opsegu i vremenskom rasporedu preispitivanja sadržavat će priopćenje za javnost koje će se objaviti danas u 15.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Predsjednica ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

Kontaktni podatci za medije