Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Uradna otvoritev novega sedeža ECB

18. marec 2015

EMBARGO

Prepoved objave do 12.00 po srednjeevropskem času v sredo, 18. marca 2015

V Evropski centralni banki (ECB) je ob robu rednih sej Sveta ECB in Razširjenega sveta ECB danes potekala uradna otvoritev njenega novega sedeža, zgrajenega na lokaciji nekdanje frankfurtske veleprodajne tržnice Grossmarkthalle.

»Ta stavba je simbol najboljšega, kar v Evropi lahko dosežemo s skupnimi močmi,« je v svojem nagovoru dejal predsednik ECB Mario Draghi. »Mnogo ljudi je vložilo ogromno dela, da je lahko postala realnost « Stavbni kompleks obsega nebotičnik, v katerem je večina delovnih mest, vhodno stavbo, ki je integrirana v osrednjo dvorano Grossmarkthalle, ter različne pomožne objekte. »Ta stavba je eden od prepoznavnih znakov Frankfurta,« je dodal Draghi, »ECB pa zagotavlja impresivno novo domovanje, v katerem lahko izpolnjuje svoj mandat.«

Po pozdravnem nagovoru predsednika ECB sta zbrane nagovorila tudi namestnik ministrskega predsednika dežele Hessen Tarek Al-Wazir ter nadžupan Frankfurta Peter Feldmann. Predsednik ECB Draghi je nato v prisotnosti članov Izvršilnega odbora, Sveta in Razširjenega sveta ECB, Nadzornega odbora enotnega mehanizma nadzora (EMN) ter nekdanjega predsednika ECB Jeana-Clauda Tricheta in nekdanjih članov Izvršilnega odbora ECB Jörga Asmussna, Lorenza Bini-Smaghija, Lucasa Papademosa in Gertrude Tumpel-Gugerell v stavbi Grossmarkthalle slovesno prerezal trak za novi sedež ECB.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik uprave dunajskega arhitekturnega biroja COOP HIMMELB(L)AU Wolf Prix, predsednik Judovske skupnosti Frankfurta Salomon Korn, predstavnik družine Elsaesser Konrad Elsässer, nekdanja nadžupanja Frankfurta Petra Roth ter častni meščan Frankfurta Friedrich von Metzler.

Dodatne informacije o novi stavbi ECB, vključno z govori na slovesnosti, so objavljene na spletni strani ECB na naslovu http://www.ecb.europa.eu/newpremises.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Stefan Ruhkamp, tel.: 49 69 1344 5057

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije