Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB ismét bekerült az EMAS-nyilvántartásba

2013. szeptember 12.

Első érvényesített környezetgazdálkodási ciklusának (2010–2013) sikeres teljesítését követően az EKB a közelmúltban ismét elnyerte az ISO 14001 szabványnak megfelelő környezetvédelmi tanúsítványt, így benne marad az Európai Unió Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszerének (EMAS) nyilvántartásában.

Az EKB a mai napon teszi közzé összevont környezetvédelmi nyilatkozatát az elmúlt három év során elért, az általános szén-dioxid-lábnyomát és meghatározott környezeti tényezőket érintő eredményeiről és vívmányairól. A sikerek között megemlítendő, hogy a Bank frankfurti irodaházaiban áttért a megújuló energiaforrások használatára, a belső irodai felhasználásra újrahasznosított, „Blue Angel” minősítésű papírt használ, valamint fenntartható beszerzési iránymutatást dolgozott ki.

Az EKB környezetvédelmi vezetési rendszerében 2007, vagyis az első környezetvédelmi stratégia elfogadása és a rendszer létrehozása óta bekövetkezett fejleményeket és megváltozott viszonyokat jobban tükröző, új környezetvédelmi stratégiát vezettek be.

Az Európai Központi Bank az átláthatóság és elszámoltathatóság jegyében folyamatosan bővíti a szén-dioxid-kibocsátás nyomon követésébe és az arról történő beszámolókészítésbe bevont területeket. Az irodaházak energiafogyasztása, az üzleti utak és a papírfelhasználás alapján számított kibocsátáson felül immár a konferencián részt vevők utaztatásához kapcsolódó kibocsátást, a hűtőközeg-használatot, valamint a külső adatközpontban felhasznált energiát is figyelembe veszi.

A Központi Bank környezetvédelmi vezetési rendszere az összes szervezeti egységre kiterjed. Jövőbeni fejlesztésének továbbra is a fokozódó munkavállalói környezettudatosság és szerepvállalás képezi az alapját, különös tekintettel az új EKB-székházba költözésre és a fenntartható beszerzési iránymutatás gyakorlati megvalósítására.

Az említett környezetvédelmi intézkedésekről és tervekről a Bank 2013. évi, angol nyelven kiadott, a mellékelt hivatkozásra kattintva elérhető környezetvédelmi nyilatkozatában talál bővebb információt.

A szükségtelen nyomtatás visszafogása és a kiadvány hatásának nyomon követése érdekében a 2013. évi környezetvédelmi nyilatkozat alapértelmezett nyomtatását jelszavas védelem gátolja. Ha azonban mégis ki szeretné nyomtatni a dokumentumot, az ehhez szükséges jelszó a statement.greenecb@ecb.europa.eu címre küldött e-mailben a kívánt példányszám megadása mellett igényelhető.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok