Menu

Az EKB Kormányzótanácsának határozatai (a kamatdöntésen kívül)

2011. február

Fizetési rendszerek és piaci infrastruktúra

TARGET2-Értékpapír fázisjelentés

A Kormányzótanács 2011. február 17-én áttekintette a TARGET2-Értékpapír (T2É) Program előrehaladását. Bővebb tájékoztatás hamarosan az EKB weboldalának T2É menüpontjában olvasható.

Pénzügyi stabilitás és felügyelet

Az eurorendszer hozzászólása az Európai Bizottság hitelminősítő intézetekről szóló nyilvános konzultációjához

A Kormányzótanács 2011. február 11-én elfogadta az eurorendszer válaszát a Bizottság hitelminősítő intézetekről és a lehetséges jövőbeli EU-szintű kezdeményezésekről szóló nyilvános konzultációjára, amelynek célja az e tevékenységükhöz kapcsolódó szabályozási keretrendszer megerősítése. A válasz az EKB weboldalán olvasható.

Az eurorendszer hozzászólása az Európai Bizottságnak „A pénzügyi eszközökről szóló irányelvről (MiFID)” szóló nyilvános konzultációjához

A Kormányzótanács 2011. február 17-én elfogadta az eurorendszer válaszát a Bizottságnak a MiFID-irányelv módosításáról szóló nyilvános konzultációjára. A válasz az EKB weboldalán olvasható.

BSC-jelentés az értékpapírosítással kapcsolatos legfrissebb fejleményekről

A Kormányzótanács 2011. február 17-én elfogadta azt a jelentést, amelyet az egykori Bankfelügyeleti Bizottság (Banking Supervision Committee – BSC) készített az európai értékpapírosítási piac legfrissebb fejleményeiről. Ezeket a dokumentum az értékpapírosított termékek keresletére és kínálatára ható tényezők fényében tekinti át. A jelentés hamarosan megjelenik az EKB weboldalán.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

Az EKB véleménye a ciprusi tőzsde szankcionálási jogköréről

2011. január 14-én a Kormányzótanács elfogadta a ciprusi Pénzügyminisztérium felkérésére írt véleményt (CON/2011/2).

Az EKB véleménye a szlovén banktörvény módosításairól

2011. január 26-án a Kormányzótanács elfogadta a Szlovén Köztársaság Nemzetgyűlésének felkérésére írt véleményt (CON/2011/3).

Az EKB véleménye a nem nyilvános befektetési certifikátokat kibocsátó, lengyelországi zártvégű befektetési alapokról

2011. január 27-én a Kormányzótanács elfogadta a lengyel pénzügyminiszter felkérésére írt véleményt (CON/2011/4).

Az EKB véleménye a belga pénzügyi felügyeleti szerkezetek fejlesztéséről szóló alapelvek végrehajtásáról

2011. január 28-án a Kormányzótanács elfogadta a belga Pénzügyminisztérium felkérésére írt véleményt (CON/2011/5).

Az EKB véleménye a 98/78/EK, a 2002/87/EK és a 2006/48/EK irányelvnek a pénzügyi konglomerátumhoz tartozó pénzügyi vállalkozások kiegészítő felügyelete tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv iránti javaslatról

2011. január 28-án a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/6), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Az EKB véleménye a litván nemzeti monetáris politikai keretrendszernek az eurorendszerrel való további harmonizálás érdekében történő módosításairól

2011. február 1-jén a Kormányzótanács elfogadta a Lietuvos bankas felkérésére írt véleményt (CON/2011/7).

Az EKB véleménye a Monacói Hercegséggel kötött monetáris megállapodás újratárgyalására vonatkozó rendelkezésekről szóló tanácsi határozat iránti ajánlásról

2011. február 11-én a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/8), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Az EKB véleménye a lengyel alkotmánynak az euro bevezetésével kapcsolatos módosításairól

2011. február 14-én a Kormányzótanács elfogadta a lengyel parlament marsalljának felkérésére írt véleményt (CON/2011/9).

Az EKB véleménye Olaszországnak a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi válságra válaszként adott programjaiban való részvételéről

2011. február 14-én a Kormányzótanács elfogadta az olasz Gazdasági és Pénzügyminisztérium felkérésére írt véleményt (CON/2011/10).

Az EKB véleménye a lengyel hitelunióknak a pénzügyi intézmények támogatása érdekében az államkincstárba való felvételéről

2011. február 16-án a Kormányzótanács elfogadta a lengyel pénzügyminiszter felkérésére írt véleményt (CON/2011/11).

Az EKB véleménye a betétbiztosítási rendszerekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslatról (átdolgozás), valamint a befektetőkártalanítási rendszerekről szóló 97/9/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló irányelvre irányuló javaslatról

2011. február 16-án a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/12), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Az EKB véleménye az Európai Unió gazdaságirányítási reformjáról

2011. február 16-án a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/13), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Nemzetközi és európai szintű együttműködés

Az eurorendszer hozzászólása az egységes piacról szóló intézkedéscsomag európai bizottsági nyilvános konzultációhoz

A Kormányzótanács 2011. február 10-én elfogadta az eurorendszer válaszát az Európai Bizottságnak „Az egységes piaci intézkedéscsomag felé” című közleményével kapcsolatos nyilvános konzultációjára. A közlemény javaslatokat tartalmaz az egységes piac újraindítására, amelynek teljes megvalósítási határidejét 2012-re tűzi ki. Az eurorendszer válasza az EKB weboldalán olvasható.

Szervezetirányítási rendszer

A Pénzügyi Stabilitási Bizottság (Financial Stability Committee – FSC) elnöke

A Kormányzótanács 2011. február 3-án Mauro Grandét, az EKB Pénzügyi Stabilitási Főigazgatóságának főigazgatóját nevezte ki az FSC elnökévé.

Az EKB székházépítési projektje

Megállapodás az épületszerkezeti munkafolyamatok elvégzéséről

2011. február 8-án az Európai Központi Bank sajtóközleményben tájékoztatott a Baresel GmbH-val született megállapodásról, miszerint a cég a földszintig végzi el az új kettős irodatorony szerkezeti munkálatait.

Médiakapcsolatok