Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB Kormányzótanácsának határozatai (a kamatdöntésen kívül)

2011. február

Fizetési rendszerek és piaci infrastruktúra

TARGET2-Értékpapír fázisjelentés

A Kormányzótanács 2011. február 17-én áttekintette a TARGET2-Értékpapír (T2É) Program előrehaladását. Bővebb tájékoztatás hamarosan az EKB weboldalának T2É menüpontjában olvasható.

Pénzügyi stabilitás és felügyelet

Az eurorendszer hozzászólása az Európai Bizottság hitelminősítő intézetekről szóló nyilvános konzultációjához

A Kormányzótanács 2011. február 11-én elfogadta az eurorendszer válaszát a Bizottság hitelminősítő intézetekről és a lehetséges jövőbeli EU-szintű kezdeményezésekről szóló nyilvános konzultációjára, amelynek célja az e tevékenységükhöz kapcsolódó szabályozási keretrendszer megerősítése. A válasz az EKB weboldalán olvasható.

Az eurorendszer hozzászólása az Európai Bizottságnak „A pénzügyi eszközökről szóló irányelvről (MiFID)” szóló nyilvános konzultációjához

A Kormányzótanács 2011. február 17-én elfogadta az eurorendszer válaszát a Bizottságnak a MiFID-irányelv módosításáról szóló nyilvános konzultációjára. A válasz az EKB weboldalán olvasható.

BSC-jelentés az értékpapírosítással kapcsolatos legfrissebb fejleményekről

A Kormányzótanács 2011. február 17-én elfogadta azt a jelentést, amelyet az egykori Bankfelügyeleti Bizottság (Banking Supervision Committee – BSC) készített az európai értékpapírosítási piac legfrissebb fejleményeiről. Ezeket a dokumentum az értékpapírosított termékek keresletére és kínálatára ható tényezők fényében tekinti át. A jelentés hamarosan megjelenik az EKB weboldalán.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

Az EKB véleménye a ciprusi tőzsde szankcionálási jogköréről

2011. január 14-én a Kormányzótanács elfogadta a ciprusi Pénzügyminisztérium felkérésére írt véleményt (CON/2011/2).

Az EKB véleménye a szlovén banktörvény módosításairól

2011. január 26-án a Kormányzótanács elfogadta a Szlovén Köztársaság Nemzetgyűlésének felkérésére írt véleményt (CON/2011/3).

Az EKB véleménye a nem nyilvános befektetési certifikátokat kibocsátó, lengyelországi zártvégű befektetési alapokról

2011. január 27-én a Kormányzótanács elfogadta a lengyel pénzügyminiszter felkérésére írt véleményt (CON/2011/4).

Az EKB véleménye a belga pénzügyi felügyeleti szerkezetek fejlesztéséről szóló alapelvek végrehajtásáról

2011. január 28-án a Kormányzótanács elfogadta a belga Pénzügyminisztérium felkérésére írt véleményt (CON/2011/5).

Az EKB véleménye a 98/78/EK, a 2002/87/EK és a 2006/48/EK irányelvnek a pénzügyi konglomerátumhoz tartozó pénzügyi vállalkozások kiegészítő felügyelete tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv iránti javaslatról

2011. január 28-án a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/6), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Az EKB véleménye a litván nemzeti monetáris politikai keretrendszernek az eurorendszerrel való további harmonizálás érdekében történő módosításairól

2011. február 1-jén a Kormányzótanács elfogadta a Lietuvos bankas felkérésére írt véleményt (CON/2011/7).

Az EKB véleménye a Monacói Hercegséggel kötött monetáris megállapodás újratárgyalására vonatkozó rendelkezésekről szóló tanácsi határozat iránti ajánlásról

2011. február 11-én a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/8), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Az EKB véleménye a lengyel alkotmánynak az euro bevezetésével kapcsolatos módosításairól

2011. február 14-én a Kormányzótanács elfogadta a lengyel parlament marsalljának felkérésére írt véleményt (CON/2011/9).

Az EKB véleménye Olaszországnak a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi válságra válaszként adott programjaiban való részvételéről

2011. február 14-én a Kormányzótanács elfogadta az olasz Gazdasági és Pénzügyminisztérium felkérésére írt véleményt (CON/2011/10).

Az EKB véleménye a lengyel hitelunióknak a pénzügyi intézmények támogatása érdekében az államkincstárba való felvételéről

2011. február 16-án a Kormányzótanács elfogadta a lengyel pénzügyminiszter felkérésére írt véleményt (CON/2011/11).

Az EKB véleménye a betétbiztosítási rendszerekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslatról (átdolgozás), valamint a befektetőkártalanítási rendszerekről szóló 97/9/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló irányelvre irányuló javaslatról

2011. február 16-án a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/12), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Az EKB véleménye az Európai Unió gazdaságirányítási reformjáról

2011. február 16-án a Kormányzótanács elfogadta az Európai Unió Tanácsának felkérésére írt véleményt (CON/2011/13), amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB weboldalán jelenik meg.

Nemzetközi és európai szintű együttműködés

Az eurorendszer hozzászólása az egységes piacról szóló intézkedéscsomag európai bizottsági nyilvános konzultációhoz

A Kormányzótanács 2011. február 10-én elfogadta az eurorendszer válaszát az Európai Bizottságnak „Az egységes piaci intézkedéscsomag felé” című közleményével kapcsolatos nyilvános konzultációjára. A közlemény javaslatokat tartalmaz az egységes piac újraindítására, amelynek teljes megvalósítási határidejét 2012-re tűzi ki. Az eurorendszer válasza az EKB weboldalán olvasható.

Szervezetirányítási rendszer

A Pénzügyi Stabilitási Bizottság (Financial Stability Committee – FSC) elnöke

A Kormányzótanács 2011. február 3-án Mauro Grandét, az EKB Pénzügyi Stabilitási Főigazgatóságának főigazgatóját nevezte ki az FSC elnökévé.

Az EKB székházépítési projektje

Megállapodás az épületszerkezeti munkafolyamatok elvégzéséről

2011. február 8-án az Európai Központi Bank sajtóközleményben tájékoztatott a Baresel GmbH-val született megállapodásról, miszerint a cég a földszintig végzi el az új kettős irodatorony szerkezeti munkálatait.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok