European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Väärentämisen torjunta

Eurosetelien tuotannossa käytetään uusinta painoteknologiaa. Niissä on useita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat väärentämistä ja joiden ansiosta ne on helppo erottaa väärennöksistä ilman erityisiä laitteitakin.

Rahanväärennösten tutkimuskeskus

EKP seuraa tarkasti paino-, kopiointi- ja kuvankäsittelytekniikan kehitystä ja paljastuneiden väärennösten määrää. Väärennöksiä analysoidaan euroalueen kansallisissa keskuspankeissa ja EKP:n omassa väärennösten tutkimuskeskuksessa, jonne kootaan teknistä ja tilastollista tietoa väärennöksistä. Keskuksen tietopankkiin kootut tiedot ovat kansallisten poliisivoimien ja muiden väärentämisen ehkäisemisessä mukana olevien tahojen käytettävissä. EKP:llä on myös läheiset yhteistyösuhteet Euroopan poliisivirastoon (Europol), joka on valittu koordinoimaan euron suojaamista väärentämiseltä, sekä kansainväliseen rikospoliisijärjestöön (Interpol) ja Euroopan komissioon.

Seteleistä otettujen digitaalisten kuvien laittoman käytön estäminen

Keskuspankkien muodostama väärentämisen estämiseen tähtäävä ryhmä (Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), johon kuuluu muun muassa kymmenen maailman suurimmista seteleitä liikkeeseen laskevista viranomaisista, tukee väärentämisenestotekniikoita, joilla vaikeutetaan digitaalista väärentämistä. Estämällä seteliväärennösten tuottamisen ryhmä suojaa yksityishenkilöitä ja yrityksiä tappioilta, joita väärennösten vastaanottamisesta koituisi. Väärentämisentorjuntajärjestelmä koostuu väärentämisenestotekniikasta, jolla estetään suojattujen setelien kuvien digitaalinen käsittely ja tulostaminen tietokoneelta. Tarkoituksena on estää setelien luvaton jäljentäminen. EKP:stä annetaan kuitenkin korkealaatuista kuvamateriaalia asianmukaiseen käyttöön.

Ylläpitääkseen ja vahvistaakseen euron luotettavuutta kansainvälisenä valuuttana EKP myös järjestää, koordinoi ja rahoittaa setelien tutkimus- ja kehitystoimintaa.