Digitaalinen euro olisi keskuspankkirahaa – miksi se on tärkeää?
5.10.2022
Rahaa syntyy keskus- ja liikepankeissa
Euro on euroalueen yhteinen raha. Euroseteleitä ja ‑kolikoita käyttää yli 346 miljoonaa eurooppalaista, ja eurolla maksetaan myös verkossa. Sekä eurosetelien liikkeeseenlasku että maksujärjestelmien toiminnan edistäminen kuuluvat EKP:n tehtäviin, vaikka tärkein tehtävämme on huolehtia hintavakaudesta.
Käteismaksuissa käytettävät setelit ja kolikot ovat keskuspankkien liikkeeseen laskemaa rahaa. Sähköisissä maksuissa taas käytetään yksityisellä sektorilla syntyvää rahaa.
Normaalikäytössä eroa ei huomaa. Keskus- ja liikepankeissa muodostuvan rahan välillä on kuitenkin tärkeä ero, ja siksi digitaalinen euro on hyvä ajatus.
Mistä tietää, onko raha muodostunut keskus- vai liikepankissa?
Milloin raha on keskuspankkirahaa?
Hyvä esimerkki EKP:n ja muiden keskuspankkien luomasta rahasta ovat setelit ja kolikot. Ne ovat toistaiseksi ainoa kaikkien käytettävissä oleva keskuspankkirahan muoto.
Keskuspankkirahan taustalla on julkinen sektori, ja liikkeeseenlaskijoina toimivat keskuspankit ovat julkisen hallinnon viranomaisia.
Miten rahaa muodostuu yksityisellä sektorilla?
Yksityisellä sektorilla rahaa muodostuu liikepankeissa, esimerkiksi kun ne myöntävät lainaa. Liikepankkien luomaksi rahaksi lasketaan myös esimerkiksi rahat pankkitileillä sekä kortti- ja verkkomaksuissa käytettävä raha.
Liikepankissa muodostuneen rahan voi vaihtaa keskuspankkirahaksi
Kun raha nostetaan pois pankkitililtä, se vaihtuu seteleiksi eli keskuspankkirahaksi. Setelit voi halutessaan tallettaa uudelleen tilirahaksi liikepankkiin.
Rahajärjestelmä on vakaa, kun rahan taustalla on julkinen sektori. Silloin myös liikepankeissa muodostuvan rahan arvoon voi luottaa. Esimerkiksi maksaminen luottokortilla on mahdollista siksi, että myyjä tietää voivansa vaihtaa summan halutessaan keskuspankkirahaksi.
Digitaalinen euro olisi luotettava ja helppokäyttöinen
Nykyisin keskuspankkirahaa on kaikkien käytössä vain käteisrahana, mutta tavoitteenamme on, että sillä voisi jatkossa maksaa myös sähköisesti. Digitaalinen euro olisi digitaalista keskuspankkirahaa.
Se toimisi samalla tavoin kuin tiliraha, eli maksut voisi hoitaa kortilla tai puhelimen maksusovelluksella. Taustalla olisi kuitenkin EKP, mikä tekisi digitaalisesta eurosta erityisen luotettavan.
Digitaalisen euron edut
Digitalisaation aikakaudella maksutavat muuttuvat, ja haluamme pystyä vastaamaan käyttäjien tarpeisiin. Digitaalisen euron käyttöönotto edistäisi digitalisaatiota ja tukisi siten myös taloutta.
Digitaalisena euro palvelisi tarkoitustaan hyvin myös tekniikan kehittyessä. Pankki- ja rahoitusalalle on syntynyt teknisen kehityksen myötä monenlaisia uusia maksutapoja ja esimerkiksi kryptovaroja. Hallitsematon kehitys voisi uhata rahoitusjärjestelmän vakautta.
Kryptovarat kuten Bitcoin, Ethereum ja Tether eivät ole rahaa
Maailmalla on viime vuosina laskettu liikkeeseen monenlaisia kryptovaroja. Ne eivät ole rahaa, sillä määritelmän mukaan rahan tulee olla luotettava vaihdon väline, säilyttää arvonsa ja toimia laskentayksikkönä esimerkiksi tuotteita hinnoiteltaessa.
Kryptovarojen taustalla ei ole mitään yhteistä toimijaa, joka takaisi, että varat voi muuttaa tarvittaessa rahaksi.
Samankaltaiseen teknologiaan perustuvien stablecoin-valuuttojen on tarkoitus olla vakaampia kuin muut kryptovarat, mutta niidenkin arvo perustuu viime kädessä yksityisyrityksen antamaan lupaukseen. Liikkeeseenlaskijat eivät kerro selkeästi, missä kaikkialla stablecoin-valuuttoja voi käyttää. Tavallisia laskuja niillä ei voi maksaa, ja silloinkin, kun maksaminen onnistuu, se on hidasta ja kallista.
Digitaalista euroa tarvitaan
Käteisen käyttö vähenee, kun yhä useammat maksavat maksunsa sähköisesti. Haluamme pitää julkisen sektorin luoman rahan yleisessä käytössä, sillä se vakauttaa rahajärjestelmää. On tärkeää, että luottamus euron arvoon säilyy.
Laskemalla liikkeeseen digitaalisen euron voisimme vahvistaa raha- ja maksujärjestelmää. Myös sähköinen maksaminen onnistuisi keskuspankkirahalla koko euroalueella.
Lisätietoa aiheesta
Miten rahaa syntyy esimerkiksi EKP:ssä?
Eurosetelit ja ‑kolikot ovat rahaa, mutta niin on myös pankkitilillä oleva saldo. Mitä raha oikeastaan on? Miten sitä luodaan, ja miten EKP osallistuu rahan luomiseen?
Mitä on raha?