Πληθωρισμός και τιμές καταναλωτή
ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Κύριος στόχος μας είναι να διατηρούμε τις τιμές σταθερές. Για να το επιτύχουμε αυτό, στοχεύουμε σε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Το βασικό σημείο αναφοράς μας για τη μέτρηση του πληθωρισμού είναι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ). Ο ΕνΔΤΚ καταρτίζεται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ. Η ίδια μεθοδολογία χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες.
Ο πληθωρισμός είναι ένας δείκτης της μεταβολής των τιμών με την πάροδο του χρόνου. Για τον υπολογισμό του, οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες συλλέγουν τακτικά τις τιμές για ένα «καλάθι» αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο αντιπροσωπεύει την κατανάλωση όλων των ανθρώπων στη χώρα. Με βάση αυτές τις εθνικές τιμές στη συνέχεια υπολογίζεται ο ρυθμός πληθωρισμού για τη ζώνη του ευρώ. Οι τιμές συλλέγονται από διάφορα μέρη, όπως φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα και εστιατόρια, προκειμένου να σχηματίζεται μια γενική εικόνα της εξέλιξης των τιμών για διαφορετικά αγαθά και υπηρεσίες.
Για πρόσθετες αναλύσεις του πληθωρισμού κατά κατηγορία προϊόντος και καταναλωτικό σκοπό μπορείτε να ανατρέξετε στην πύλη δεδομένων της ΕΚΤ και στον πίνακα πληθωρισμού. Δείτε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο μέτρησης του πληθωρισμού.
Σχετικά με τον πληθωρισμό
Τι είναι ο πληθωρισμός;
Ο πληθωρισμός είναι μια γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών που αγοράζονται για καταναλωτικούς σκοπούς. Ο υπολογιζόμενος πληθωρισμός μπορεί να μην είναι πάντοτε συμβατός με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτές οι μεταβολές των τιμών.
Διαβάστε την επεξήγησή μαςΓιατί στοχεύουμε σε πληθωρισμό 2%;
Ένας ρυθμός πληθωρισμού 2% διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και στηρίζει τους στόχους της ΕΚΤ, αποτρέποντας τους κινδύνους αποπληθωρισμού και διατηρώντας τη νομισματική πολιτική αποτελεσματική. Επιτρέπει ομαλότερες οικονομικές προσαρμογές, αποτρέπει την υπερβολική ανεργία και αντιμετωπίζει τη δυνητική μεροληψία στη μέτρηση των τιμών.
Ο στόχος μας για τη σταθερότητα των τιμώνΈνα κοινό πρότυπο για τη ζώνη του ευρώ
Η εισαγωγή του ευρώ κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη ενός κοινού μέσου μέτρησης του πληθωρισμού για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Χρησιμοποιούμε τον ΕνΔΤΚ, ο οποίος ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία για όλες τις χώρες.
Μάθετε περισσότερα για τον ΕνΔΤΚΠίνακας πληθωρισμού και διαθέσιμες σειρές δεδομένων
Δημοσιεύουμε στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό που αφορούν τον κύριο ΕνΔΤΚ και 12 κατηγορίες κατανάλωσης για τη ζώνη του ευρώ, την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη σε έναν διαδραστικό πίνακα. Για περισσότερες ομάδες προϊόντων, καθώς και για εποχικώς διορθωμένα στοιχεία που καταρτίζονται από την ΕΚΤ μπορείτε να ανατρέξετε στην πύλη δεδομένων μας.
Συμβουλευτείτε τον πίνακά μας και όλες τις σειρές δεδομένωνΥπολογίστε τον δικό σας ρυθμό πληθωρισμού
Ενώ οι στατιστικές υπηρεσίες μετρούν τον μέσο ρυθμό πληθωρισμού στις επιμέρους χώρες και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ο προσωπικός ρυθμός πληθωρισμού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες. Μπορείτε να μάθετε τον προσωπικό σας ρυθμό πληθωρισμού χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μας.