Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
  • PERSBERICHT

Kroatië treedt op 1 januari 2023 toe tot het eurogebied

12 juli 2022

  • De omrekeningskoers van de kuna is vastgesteld op 7,53450 = EUR 1
  • De Kroatische banken staan al sinds 2020 onder toezicht van de ECB.

Vandaag heeft de Raad van de Europese Unie de toetreding van Kroatië tot het eurogebied per 1 januari 2023 officieel goedgekeurd en de omrekeningskoers van de Kroatische kuna vastgesteld op 7,53450 tegen 1, hetgeen overeenkomt met de huidige spilkoers van de kuna in het wisselkoersstelsel ERM II. De Europese Centrale Bank (ECB) en Hrvatska narodna banka zijn overeengekomen om tot 1 januari 2023 te monitoren hoe de Kroatische kuna zich op de valutamarkten ontwikkelt ten opzichte van de euro.

Met de inwerkingtreding van het kader voor nauwe samenwerking tussen de ECB en Hrvatska narodna banka op 1 oktober 2020 werd de ECB verantwoordelijk voor het rechtstreekse toezicht op acht belangrijke instellingen en voor het oversight op 15 minder belangrijke instellingen in Kroatië.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Alexandrine Bouilhet, tel.: +49 172 174 9366.

Toelichting

  • De afspraak om de kuna te monitoren is in het kader van het ERM II gemaakt. Dat een munt ten minste twee jaar lang deel uitmaakt van het ERM II en binnen de gewone fluctuatiemarges blijft, is één van de convergentiecriteria waaraan vóór toetreding tot het eurogebied moet worden voldaan.
  • De omrekeningskoers van de kuna is vastgesteld middels een wijziging van Verordening (EG) nr. 2866/98, die op 1 januari 2023 van kracht wordt.
CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media