Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

Croația va adera la zona euro la 1 ianuarie 2023

12 iulie 2022

  • Rata de conversie a monedei kuna este stabilită la 1 EUR = 7,53450 HRK
  • Băncile croate sunt deja supravegheate de BCE din 2020

Astăzi, Consiliul Uniunii Europene a aprobat în mod oficial aderarea Croației la zona euro la data de 1 ianuarie 2023 și a stabilit rata de conversie a kunei croate la 1 EUR = 7,53450 HRK, valoare care coincide cu nivelul parității centrale actuale a monedei kuna în cadrul mecanismului cursului de schimb (MCS II). Banca Centrală Europeană (BCE) și Hrvatska narodna banka au convenit asupra monitorizării evoluțiilor pe piața valutară ale kunei croate față de euro până la 1 ianuarie 2023.

Odată cu intrarea în vigoare a cadrului de cooperare strânsă între BCE și Hrvatska narodna banka la 1 octombrie 2020, BCE a devenit responsabilă de supravegherea directă a opt instituții semnificative și de monitorizarea a 15 instituții mai puțin semnificative în Croația.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Alexandrine Bouilhet, tel.: +49 172 174 9366.

Notă

  • Acordul privind monitorizarea kunei se înscrie în contextul MCS II. Participarea la MCS II și respectarea marjelor normale de fluctuație cel puțin pe perioada ultimilor doi ani este unul dintre criteriile de convergență care trebuie îndeplinite înainte de aderarea la zona euro.
  • Rata de conversie a kunei este stabilită printr-o modificare adusă Regulamentului (CE) nr. 2866/98, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media