Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
  • 2020. április 30.

Monetáris politikai döntések

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

(1) Tovább lazítottuk a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek (TLTRO–III) feltételeit. A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 2020 júniusa és 2021 júniusa között csökkenti a TLTRO–III műveletek kamatlábát, mégpedig 50 bázisponttal az eurorendszer irányadó refinanszírozási műveleteinek ugyanebben az időszakban érvényes átlagos kamata alá. Továbbá azoknak a partnereknek az esetében, amelyeknek a jegybankképes nettó hitelnyújtása eléri a hitelnyújtási teljesítményküszöböt, a 2020 júniusa és 2021 júniusa közötti időszakra vonatkozó kamatláb 50 bázisponttal a betéti rendelkezésre állásnak ugyanebben az időszakban érvényes átlagos kamata alá kerül.

(2) Nem célzott, hosszabb lejáratú, pandémiás vészhelyzeti refinanszírozási műveletek új sorozatát (PELTRO) bonyolítjuk le az euroövezeti pénzügyi rendszer likviditási helyzetének a támogatására és annak érdekében, hogy hatékony likviditási védőháló biztosításával hozzájáruljunk a pénzpiacok akadálytalan működésének megőrzéséhez. A PELTRO további hét, 2020 májusában kezdődő refinanszírozási műveletből áll, amelynek a futamideje 2021 júliusa és szeptembere között lépcsőzetesen jár le, összhangban a fedezetlazító intézkedések időtartamával. Lebonyolítása rögzített kamatú, teljes elosztású tendereljárással történik 25 bázisponttal kisebb kamaton, mint az egyes PELTRO-k élettartama alatt érvényes irányadó refinanszírozási műveletek átlagos kamata.

(3) Március vége óta folyik vásárlás a Kormányzótanács új pandémiás vészhelyzeti vásárlási programjának (PEPP) keretében, amely 750 milliárd eurós keretösszegű, és célja a monetáris politika általános alapállásának a lazítása, valamint a koronavírus-világjárvány miatt a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust és az euroövezet kilátásait fenyegető súlyos kockázatok negatív hatásainak a mérséklése. A vásárlásokat időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között rugalmasan módon bonyolítjuk le. A Kormányzótanács addig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlásokat, amíg úgy nem ítéli meg, hogy lezárult a koronavírus-válság időszaka, de legalább a folyó év végéig.

(4) A fentiek mellett az eszközvásárlási program (APP) keretében 20 milliárd eurós havi ütemben tovább folyik a nettó vásárlás azokkal a vásárlásokkal együtt, amelyek az év végéig a pótlólagos 120 milliárd eurós átmeneti keret erejéig zajlanak. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

(5) Az APP program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

(6) Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,50%-os szintje. A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2%-hoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A Kormányzótanács mindenben készen áll rá, hogy a PEPP méretét a szükséges mértékben és a kellő ideig megnövelje, és összetételét kiigazítsa. Ezenkívül készen áll valamennyi eszközének szükség szerinti kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon, a testület szimmetriára való törekvésének megfelelően közelítsen a céljához.

A TLTRO–III feltételeinek módosításáról és az új PELTRO műveletekről további részleteket ma délután 15 óra 30 perckor külön sajtóközleményekben teszünk közzé.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok