Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
  • 2020. március 12.

Monetáris politikai döntések

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén átfogó monetáris politikai intézkedéscsomag bevezetéséről döntött:

(1) További hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteket (LTRO) hajtunk végre ideiglenesen az euroövezet pénzügyi rendszerének azonnali likviditási támogatással való ellátása céljából. Noha a Kormányzótanács nem észleli komolyabb jeleit annak, hogy a pénzpiacokon feszültségek, a bankrendszerben pedig likviditási hiány alakult volna ki, a tervezett műveletek szükség esetére hatékony védőhálót fognak biztosítani. Végrehajtásuk módja rögzített kamatú, teljes allokációjú tender, amelyben a betéti rendelkezésre állási konstrukció átlagos kamatával megegyező kamatlábat alkalmazunk. Az LTRO műveletek kedvező feltételekkel nyújtanak likviditást a 2020. júniusi TLTRO-III műveletig tartó időszak áthidalására.

(2) A TLTRO-III során jóval kedvezőbb feltételeket alkalmazunk a 2020 júniusától 2021 júniusáig tartó periódusban az időszakban fennálló minden TLTRO-III művelet tekintetében. A műveletek a koronavírus terjedése által legerősebben érintetteknek, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott banki hitelezést támogatják. A szóban forgó időszakban a TLTRO-III műveletek kamatlába 25 bázisponttal az eurorendszer irányadó refinanszírozási műveleteiben alkalmazott átlagos kamatláb alatt lesz. Azoknak a partnereknek az esetében, akik fenntartják hitelnyújtásuk szintjét, az említett műveletekben még ennél is alacsonyabb kamatlábat biztosítunk, amely a 2021 júniusával záruló időszakban a betéti rendelkezésre állás átlagos kamatánál egészen 25 bázisponttal is alacsonyabb lehet. Ezenfelül, a partnerek számára a TLTRO-III műveletekben mostantól összesen felvehető maximális hitelösszeget megemeljük a 2019. február 28-án érvényes elfogadott (jegybankképes) hitelállományuk 50%-ának mértékéig. Ezzel összefüggésben a Kormányzótanács meg fogja bízni az eurorendszer bizottságait, hogy vizsgálják meg fedezetlazító intézkedések lehetőségét annak érdekében, hogy a partnerek továbbra is teljes mértékben ki tudják használni a finanszírozási támogatást.

(3) Emellett az év végéig biztosítunk további nettó eszközvásárlási ideiglenes keretösszeget 120 milliárd € értékben, ami biztosítja a magánszektort érintő vásárlási programok jelentős hozzájárulását. A meglevő eszközvásárlási programmal (APP) együtt ez az intézkedés elősegíti a reálgazdaságban a kedvező finanszírozási feltételeket a megnövekedett bizonytalansággal jellemezhető időszakban.

A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy a nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

(4) Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve −0,50%-os szintje. A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2%-hoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

(5) Az APP program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztés teljes egészében továbbra is újra befektetésre kerül hosszabb időszakon keresztül azután, hogy a Kormányzótanács elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Az új műveletek feltételeinek pontos részleteit ma délután 15 óra 30 perckor külön sajtóközleményekben tesszük közzé.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok