Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv

2007. április 24.

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság közös nyilatkozata, amelyben üdvözlik, hogy az Európai Parlament elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelvet

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelvjavaslatot (Payment Services Directive), amelynek általános megközelítéséről az ECOFIN Tanács már a 2007. március 27-i ülésén megállapodott. Az irányelv szövege ezután az EU Tanácsa elé kerül végleges jóváhagyásra. Ezt követően a tagállamoknak a lehető leggyorsabban, de legkésőbb 2009. november 1-jéig át kell ültetniük az irányelvet a nemzeti jogrendbe.

Az egységes euro-pénzforgalmi övezet (SEPA) létrehozásának jogi alapjait megteremtő szabályozás célja, hogy az EU-n belül ugyanolyan könnyen, hatékonyan és biztonságosan lehessen pénzforgalmi műveletet, különösen átutalást, beszedést és kártyaműveletet lebonyolítani, mint az egyes tagállamokon belül. Az irányelv megerősíti a pénzforgalmi szolgáltatások felhasználói (a fogyasztók, a kereskedők, a nagy- és kisvállalatok, továbbá a közintézmények) jogait és védelmét.

Az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak megegyezik az egységes euro-pénzforgalmi övezetről alkotott jövőképe, és támogatják a megvalósulásához vezető folyamatot. Erről bővebben a 2006. május 4-i közös sajtóközleményben olvashatunk: http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2006/html/pr060504_1.hu.html.

Az EKB és az Európai Bizottság az irányelv parlament általi elfogadását fontos lépésnek tekinti a SEPA megvalósításában. Ez a szabályozás az alkalmazandó jogi keretek összehangolásával nagyban megkönnyíti a SEPA fizetési módok bevezetését és alkalmazását a bankszektorban és a végső felhasználók körében, és ezzel lefekteti az egységes „belföldi” euro-pénzforgalmi piac alapjait. Az irányelv megerősíti ezenkívül a fogyasztói védelmet, valamint a megfelelő prudenciális keretek megteremtésével fellendíti a versenyt és az innovációt a kis összegű fizetési tranzakciókat lebonyolító piacok új szereplőinek körében. Ez várhatóan élénkíti a technikai haladást és az olyan új termékek bevezetését, mint például az elektronikus számlázás (e-számlázás), amely jelentős előnyökkel kecsegtet a gazdaság sok területén.

Az Európai Pénzforgalmi Tanács és általában az európai bankszektor már eddig is jelentős haladást tett a SEPA megvalósítása felé. Most, hogy az Európai Parlament elfogadta az irányelvjavaslatot, az EKB és az Európai Bizottság felhívja a bankszektort és a többi érdekeltet, hogy nagy erőkkel folytassák a munkát, és még intenzívebben készüljenek a SEPA 2008. január 1-ji bevezetésére, sikeres és gyors megvalósítására. Az EKB és az Európai Bizottság a jövőben is támogatja a fenti erőfeszítéseket.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok