Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új publikáció: az euroövezetbeli mpi-kamatlábak eltéréseiről szóló jelentés

2006. szeptember 20.

Az Európai Központi Bank (EKB) ma teszi közzé „Az MPI-kamatlábak eltérései az euroövezet egyes országai között” című jelentését. A kiadványt az euroövezeti nemzeti központi bankok, illetve az EKB szakértői közösen készítették a Monetáris Politikai Bizottság és a Statisztikai Bizottság közös felhatalmazása alapján.

A jelentés elsőként nyújt átfogó értékelést arról, hogy milyen különbségek állnak fenn az egyes országok különféle típusú betéti és hitelkamatai között, amelyeket a monetáris pénzügyi intézmények (MPI-k) a háztartásoknak és a nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hitelek után felszámolnak, illetve az elhelyezett betétek után fizetnek. Annak ellenére, hogy az elmúlt években az euroövezetben jelentős kamatkonvergencia volt megfigyelhető, számos kamattípus esetében még mindig számottevő különbség van az egyes országok között. A szórás több tényező sokszor párhuzamos hatásának köszönhető. Egyik ilyen tényező lehet a továbbra is heterogén termékösszetétel, amely az egyes tagállamok eltérő kereskedelmi kapcsolataiból, valamint a szabályozási és költségvetési berendezkedésének különbségeiből adódhat. Emellett olyan tényezők is hozzájárulhatnak a kamatbeli eltérésekhez, mint a hitelkockázati különbségek (ideértve az eltérő fedezeti követelményeket) vagy a piacok szerkezetbeli különbségei. A jelenlegi helyzetben lehetetlen elkülöníteni egymástól az említett tényezők különböző hatásait.

A jelentés az MPI-kamatokról való részletes és átfogó tájékoztatással kívánja biztosítani, hogy megfelelően össze lehessen hasonlítani a különböző országokból származó adatokat. Az EKB és a nemzeti központi bankok a közeljövőben közös táblázatokat is közzétesznek, amelyek az euroövezet egyes tagországainak 15 különböző átlagos betéti és hitelkamatlábáról adnak rendszeres áttekintést.

A jelentés szövege az EKB honlapjának „Publications” menüpontja (http://www.ecb.europa.eu/pub) alól tölthető le. Nyomtatott példányok díjmentesen igényelhetők írásban az EKB Tájékoztatási és sajtóosztályán, az alább feltüntetett címen. Az MPI-kamatlábakat országonkénti bontásban tartalmazó közös táblázatokat a közzétételt követően az EKB honlapjának „Statistics” menüpontja (http://www.ecb.europa.eu/stats) alatt lehet megtekinteni.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok