Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Pravila za prihodnja naročila eurobankovcev

22. oktober 2004

Dne 21. oktobra 2004 je bila v Uradnem listu Evropske unije objavljena Smernica ECB/2004/18 Evropske centralne banke (ECB) z dne 16. septembra 2004 o naročilih eurobankovcev.

Smernica v skladu z načelom odprtega tržnega gospodarstva s svobodno konkurenco, pri čemer daje prednost učinkovitemu razporejanju virov, uvaja enotni razpisni postopek Eurosistema za proizvodnjo eurobankovcev. Ta skupni pristop bo uveljavljen po prehodnem obdobju, v katerem se bodo lahko nacionalne centralne banke in tiskarne nanj ustrezno pripravile. Natančen datum začetka prehodnega obdobja je odvisen od tega, da se potrebno število nacionalnih centralnih bank odloči za sodelovanje v enotnem razpisnem postopku Eurosistema, določil pa ga bo Svet ECB.

Enotni razpisni postopek Eurosistema upošteva, da je izdajanje eurobankovcev javna naloga, ki je bila izrecno zaupana Eurosistemu. Eurobankovci so po naravi izredno občutljivi in inovativni proizvodi, zato je enotni razpisni postopek Eurosistema oblikovan tako, da zagotavlja proizvodnjo eurobankovcev na popolnoma zavarovan, nadzorovan in zaupen način, ki zagotavlja zanesljivo, visoko kakovostno in trajno dobavo.

Poleg tega je bil enotni razpisni postopek Eurosistema razvit v skladu z načeli evropskega prava konkurence. Zagotavlja zlasti enako obravnavanje vseh tiskarn, ki želijo sodelovati v enotnem razpisnem postopku Eurosistema, pa tudi preglednost in učinkovitost, prav tako spoštuje načelo decentralizacije.

Enotni razpisni postopek Eurosistema obsega enoten sklop pravil in postopkov za naročanje, ki se bodo uporabljali pri vseh potrebah Eurosistema po bankovcih. Nacionalne centralne banke, ki imajo interne tiskarne ali uporabljajo javne tiskarne, se lahko odločijo, da ne bodo sodelovale v enotnem razpisnem postopku Eurosistema, in bodo tako nadaljevale s proizvodnjo njim dodeljenih eurobankovcev v teh tiskarnah.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije