Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurobankjegyek jövőbeni beszerzésére vonatkozó szabályok

2004. október 22.

Az eurobankjegyek beszerzéséről szóló, 2004. szeptember 16-i EKB/2004/18 európai központi banki iránymutatást 2004. október 21-én kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

A szabad versenyen alapuló piacgazdaság elvével összhangban, az erőforrások hatékony elosztását elősegítve, az eurobankjegyek beszerzése tekintetében az iránymutatás létrehozza az eurorendszer egységes pályázati eljárását. Ezt az egységes megközelítést egy megfelelő átmeneti időszakot követően fogják alkalmazni, ezáltal lehetővé téve az NKB-k és a nyomdák számára a megfelelő felkészülést. Az átmeneti időszak pontos kezdő időpontja az eurorendszer egységes pályázati eljárásában részt venni szándékozó NKB-k szükséges számától függ, és arról a Kormányzótanács fog határozni.

Az eurorendszer egységes pályázati eljárása tekintettel van arra, hogy az eurobankjegyek kibocsátása közfeladat, amellyel kifejezetten az eurorendszert bízták meg. Az eurobankjegyek nagyon különleges és innovatív jellegű termékek. Ezért az eurorendszer egységes pályázati eljárásának létrehozása során ügyeltek annak biztosítására, hogy az eurobankjegyeket olyan teljesen biztonságos, ellenőrzött és bizalmas módon állítsák elő, amely garantálja a megbízható, magas minőségű és tartós ellátást.

Az eurorendszer egységes pályázati eljárását továbbá az EK-versenyjoggal összhangban hozták létre. Különösen biztosítja az eurorendszer egységes pályázati eljárásában részt venni kívánó valamennyi nyomda számára az egyenlő elbánást, valamint az átláthatóságot és a hatékonyságot. Az eurorendszer egységes pályázati eljárása szintén tiszteletben tartja a decentralizáció elvét.

Az eurorendszer egységes pályázati eljárása közös árubeszerzési szabályokat és eljárásokat tartalmaz, amelyek az eurorendszer teljes bankjegy-szükségletére alkalmazandók lesznek. A házon belüli nyomdával rendelkező, illetve az állami nyomdát igénybe vevő NKB-k választhatják azt is, hogy nem vesznek részt az eurorendszer egységes pályázati eljárásában, és továbbra is az ilyen nyomdákban állítják elő a rájuk kiosztott eurobankjegyeket.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok