Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
Piero Cipollone
Member of the ECB's Executive Board
  • ESB‑OV BLOG

I dalje slobodan izbor načina plaćanja

25. lipnja 2024.

Piero Cipollone

Digitalni euro ujedinio bi praktičnost digitalnog sredstva plaćanja s obilježjima koje ima gotovina. Član Izvršnog odbora ESB‑a Piero Cipollone objašnjava kako bi digitalni euro pridonio slobodi izbora načina plaćanja koju imaju Europljani.

Sloboda je u samoj srži načela Europske unije. Svaki građanin EU‑a može živjeti, raditi, studirati i poslovati u bilo kojoj državi članici EU‑a.

Euro u tome ima ključnu ulogu. Možemo se njime služiti u kupnji ili prodaji dobara i usluga u cijelom europodručju.

Važan doprinos toj slobodi daju euronovčanice, za koje je odgovorna Europska središnja banka (ESB). Većina Europljana želi imati mogućnost plaćanja gotovinom, koju mnogi vide kao bitnu za slobodu: gotovina je lako dostupna, uključiva, općeprihvaćena u cijelom europodručju i pruža najviši stupanj zaštite privatnosti.

No još nemamo digitalno sredstvo plaćanja koje bi bilo usporedivo s gotovinom, što ograničava našu slobodu u sve digitalnijem svijetu.

Katkad su nam dostupna nacionalna rješenja, na primjer bankovne kartice ili digitalni novčanici, za elektronička plaćanja u trgovinama. No u većini država europodručja takvih nacionalnih rješenja nema. Čak i kada ih ima, često se ne mogu rabiti za internetske kupnje i dijeljenje računa među prijateljima ni na putovanju u europodručju. Stoga smo se prisiljeni služiti neeuropskim karticama ili rješenjima za elektronička plaćanja, premda se ni ona ne prihvaćaju svugdje, te različitim metodama plaćanja.

Kako bi riješio taj problem, ESB radi na digitalnom euru. I dalje se odlučno zalažemo za gotovinu, ali želimo zadržati prednosti gotovine i u digitalnom svijetu. Uvođenjem digitalnog eura potrošačima bi se ponudila još jedna mogućnost plaćanja, osim plaćanja gotovinom. Sami bi odlučili žele li tu mogućnost i iskoristiti.

Digitalni euro ujedinio bi praktičnost digitalnog sredstva plaćanja s obilježjima koje ima gotovina. Jednako kao gotovina, Europljanima bi omogućio uporabu jedinstvenog, općeprihvaćenog javnog sredstva plaćanja, koje bi se rabilo za digitalna plaćanja u fizičkim trgovinama i e‑trgovinama te između osoba u cijelom europodručju. Digitalni euro mogao bi se rabiti i izvanmrežno, što znači da bi transakcije bile moguće i u slučaju ograničene mrežne pokrivenosti ili prekida napajanja električnom energijom.

Uvođenjem digitalnog eura poduzećima u europodručju olakšalo bi se pružanje paneuropskih rješenja za digitalna plaćanja. Time bi se potaknulo tržišno natjecanje na tržištu na kojem trenutačno dominira nekoliko neeuropskih pružatelja usluga, zbog čega bi se smanjili troškovi za trgovce i potrošače. Osim toga, uvođenjem digitalnog eura ojačala bi se strateška autonomija i otpornost Europe. U sve podjeljenijem svijetu obilježenom dominacijom velikih tehnoloških poduzeća naša je dužnost omogućiti Europljanima da u svakom trenutku povoljno, sigurno i učinkovito plaćaju.

Digitalni euro pružio bi viši stupanj zaštite privatnosti u odnosu na onu koju obično pružaju postojeća komercijalna rješenja. Kada je riječ o izvanmrežnim plaćanjima, podatci o transakcijama bili bi dostupni samo platitelju i primatelju plaćanja. Za mrežna plaćanja rabili bismo najmodernije tehnologije zaštite privatnosti. Svi bi podatci bili pseudonimizirani i u jurisdikciji EU‑a, što znači da bi se na njih primjenjivali najviši standardi zaštite privatnosti na svijetu. Našu bi usklađenost s propisima o zaštiti podataka nadzirala neovisna tijela za zaštitu podataka.

Digitalni euro, čija bi osnovna uporaba bila besplatna, mogli bi rabiti svi, uključujući one sa slabije razvijenim digitalnim i financijskim vještinama te pripadnike ranjivih skupina. Svima bi bila dostupna odgovarajuća aplikacija kao uključiv i pristupačan način plaćanja.

Digitalni euro bio bi više od načina plaćanja, zbližio bi Europljane u svijetu koji je sve digitalniji i nestabilniji. Olakšao bi nam živote, a ne bi ugrozio slobodu izbora.

Prije godinu dana Europska komisija predložila je paket o jedinstvenoj valuti radi zaštite gotovinskih plaćanja u cijelom europodručju i uspostavljanja okvira za moguće izdavanje digitalnog eura, koje će se razmatrati tek nakon što europski zakonodavci donesu taj okvir. Pozdravljamo demokratsku raspravu koja je u tijeku i nastavit ćemo surađivati sa svim dionicima.

Svijet se mijenja i geopolitički rizici rastu, ne smijemo posustati. Zajedno možemo osposobiti euro – našu jedinstvenu valutu – za digitalno doba i nastaviti s jačanjem sloboda koje su Europljanima važne.

Ovaj je tekst objavljen i kao kolumna u medijima država europodručja.

Posjetite ESB‑ov blog i pretplatite se kako biste dobivali obavijesti o novim objavama.