Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a szerkezeti reform?

2017. október 18.

Mi a szerkezeti reform?

A szerkezeti reform lényegében olyan intézkedés, amely a gazdaság szövetét, azt az intézményi és szabályozói keretet alakítja át, amelyben a vállalkozások és az egyének tevékenykednek. A gazdaság megfelelő állapotát hivatott biztosítani, hogy egyensúlyi módon valósuljon meg a benne rejlő növekedési potenciál.

Az egyensúlyi növekedés mint cél

A szerkezeti reformok a gazdaság kínálati oldalán fejtik ki a hatásukat. Az áruk és szolgáltatások hatékony – és igazságos – előállításának útjában álló akadályok eltávolításával céljuk a termelékenység, a beruházás és a foglalkoztatás fokozása. Ehhez a célhoz többféle út is vezet. Az általános üzleti környezet például javítható a rugalmasabb munkaerőpiacot támogató szabályozással, az egyszerűbb adórendszerrel vagy a kisebb bürokráciával, megkönnyítendő a vállalatok üzleti tevékenységét és jövőre való tervezését. A háztartások pedig az olcsóbb (és jobb) termékekből profitálnak, ami egyben gyarapítja az egyéb árukra költhető pénzforrásaikat.

A reformok ezenkívül konkrét szektorokat is célba vehetnek, mint például a húzó iparágakban folyó innovációt ösztönző reform. Fontos, hogy a növekedés egyensúlyi legyen, ami azt jelenti, hogy a társadalmi igazságosságra és befogadásra is figyelmet fordítsanak. Az oktatás elérhetőbbé tételét vagy az adóelkerülés és a korrupció visszaszorítását célzó reformok a gazdasági növekedés támogatásával párhozamosan a társadalmi igazságosságot is erősítik.

Miért foglalkoztatja mindez az EKB-t?

Az EKB az euroövezeti országok nemzeti központi bankjaival karöltve felel az egységes monetáris politikáért: megbízatásunk az árak stabilan tartása, azaz az inflációnak középtávon a 2%-os ráta alatt, de ahhoz közel tartása. A monetáris politika azonban nem légüres térben működik. Az őt a jelenben formáló gazdasági folyamatokban más gazdaságpolitikai programok is szerepet játszanak. Hosszú távon ráadásul a monetáris politikából származó előnyök egyéb gazdaságpolitikai (többek között a szerkezeti reformokkal kapcsolatos) intézkedésektől is függenek, különösen az egyensúlyi növekedés biztosítása szempontjából. A szerkezeti reform fontos tehát Európa jövőbeli növekedése és a gazdasági és monetáris unió megerősítése szempontjából. Ez magyarázza az EKB ez irányú érdeklődését, és ezért végez kutatást a témakörben.