Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je sustav TARGET2?

29. lipnja 2016.

Sustav TARGET2 je platni sustav koji je u vlasništvu Eurosustava i kojim upravlja Eurosustav. Riječ je o vodećoj europskoj platformi za obradu plaćanja velikih vrijednosti kojom se služe i središnje banke i poslovne banke pri obradi plaćanja u eurima u realnom vremenu.

Što su platni sustavi?

Suvremena gospodarstva oslanjaju se na siguran i učinkovit tijek transakcija. Platni sustavi infrastruktura su koja omogućuje kretanje novca unutar gospodarstva. Sustav TARGET2 je platni sustav koji omogućuje prijenos novca među bankama u EU‑u u realnom vremenu. To se zove namira u realnom vremenu na bruto načelu (RTGS).

Zašto je sustav TARGET2 važan?

ESB‑u je u interesu omogućiti nesmetano i učinkovito funkcioniranje platnih sustava i drugih tržišnih infrastruktura kako bi se očuvala financijska stabilnost u europodručju. Zbog toga je sustav TARGET2 jedan od ključnih elemenata financijske integracije u EU‑u: omogućuje slobodno kretanje novca preko granica i pridonosi provedbi jedinstvene monetarne politike ESB‑a.

Kako sustav TARGET2 funkcionira?

Platforma je u vlasništvu Eurosustava, koji njome upravlja. Jednostavno rečeno, sustav funkcionira na sljedeći način:

  • Banka A i banka B imaju račune kod središnje banke.
  • Potrebno je provesti plaćanje banke A banci B u eurima.
  • Banka A daje nalog za plaćanje sustavu TARGET2.
  • Račun banke A tereti se za iznos koji se knjiži na računu banke B. Nalog za plaćanje je namiren.
  • Sustav TARGET2 prenosi informacije o plaćanju banci B.

Tko se može služiti sustavom TARGET2?

Njime se mogu služiti središnje banke EU‑a i poslovne banke u državama članicama. Više od 1700 banaka služi se sustavom TARGET2 za pokretanje transakcija u eurima, bilo u vlastito ime bilo u ime klijenata. Ako se uzmu u obzir podružnice i društva kćeri, u sustavu TARGET2 dostupno je više od 55 000 banaka u cijelom svijetu, kao i svi njihovi klijenti.

Što je sustav TARGET2? Što je sustav TARGET2?