Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Declarația noastră de politică monetară pe scurt – martie 2023

Ce am decis?

Am majorat ratele dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale

Deciziile noastre viitoare vor depinde de evaluarea noastră privind evoluția inflației în viitor și de măsura în care majorările noastre anterioare ale ratelor dobânzilor domolesc inflația.

Ce se întâmplă în economie?

Inflația este încă prea ridicată și va mai rămâne așa o perioadă

Prețurile produselor energetice au scăzut accentuat. Presiunile care mențin prețurile la niveluri înalte sunt generate însă tot mai mult de alimente, bunuri industriale și servicii.

Evoluția economiei este peste așteptări, dar rămâne modestă

Economia ar trebui să se redreseze în lunile următoare, chiar dacă incertitudinile au sporit. Pe fondul ieftinirii produselor energetice, al reducerii problemelor legate de ofertă și al eforturilor semnificative depuse de firme pentru a onora comenzile anterioare, firmele și consumatorii se simt mai încrezători cu privire la viitor.

Piața forței de muncă rămâne robustă

Sunt create în continuare noi locuri de muncă. Prin intermediul majorărilor salariale, lucrătorii recuperează o parte din puterea de cumpărare pierdută din cauza inflației ridicate.

Cum vedem evoluția economiei?

Deși, în prezent, economia trenează, anticipăm redresarea acesteia în anii următori. Ca urmare a tensiunilor recente de pe piețele financiare, aceste perspective devin mai incerte.

Proiecțiile privind creșterea economică în zona euro în 2023 și în anii următori
(proiecțiile din luna martie 2023)

Este probabil ca inflația să fi atins nivelul maxim și anticipăm reducerea progresivă a acesteia către nivelul țintei noastre de 2%. Ca urmare a tensiunilor recente de pe piețele financiare, aceste perspective devin mai incerte.

Proiecțiile privind inflația în zona euro în 2023 și în anii următori
(proiecțiile din luna martie 2023)

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Consultă informațiile detaliate

DECIZII DE POLITICĂ MONETARĂ

Mai jos pot fi consultate deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor, în cadrul celei mai recente ședințe, cu privire la ratele dobânzilor și instrumentele BCE.

Comunicat de presă

DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ

Consultă explicațiile motivelor aflate la baza celor mai recente decizii de politică monetară.

Declarație de politică monetară
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?