Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Ciper in Malta sta se pridružila euroobmočju

1. januar 2008

Danes sta Ciper in Malta uvedla euro. Število držav članic EU, ki uporabljajo enotno evropsko valuto, se je tako povečalo na 15. Evropska centralna banka (ECB) pozdravlja to novo širitev euroobmočja.

Z uvedbo eura na Cipru in Malti sta centralni banki teh dveh držav postali polnopravni članici Eurosistema z enakimi pravicami in obveznostmi kot nacionalne centralne banke trinajstih drugih držav članic EU, ki so uvedle euro. V skladu z 49. členom Statuta Evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke sta centralni banki Cipra in Malte vplačili preostanek svojega prispevka h kapitalu ECB in nanjo prenesli tudi svoj prispevek k deviznim rezervam ECB.

Vključitev ciprskih in malteških monetarnih finančnih institucij v bančni sistem euroobmočja 1. januarja 2008 je bila že upoštevana v objavi likvidnostnih potreb euroobmočja in v referenčnem znesku dodelitve 27. decembra 2007. Ciprske in malteške nasprotne stranke bodo v operacijah glavnega refinanciranja Eurosistema lahko prvič sodelovale 3. januarja 2008.

Seznam monetarnih finančnih institucij s sedežem na Cipru ali Malti, ki so obveznice sistema obveznih rezerv, je objavljen na spletni strani ECB, enako kot seznam monetarnih finančnih institucij s sedežem v drugih državah članicah EU, ki so uvedle euro. Na spletni strani ECB je objavljen tudi seznam finančnega premoženja, ki se nahaja na Cipru ali Malti in je primerno za zavarovanje kreditnih operacij Eurosistema. http://www.ecb.europa.eu

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije