Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ciprus és Málta belépett az euroövezetbe

2008. január 1.

Cipruson és Máltán a mai napon bevezették az eurót, és ezzel az Európai Unió közös európai fizetőeszközt használó tagállamainak száma 15-re emelkedett. Az Európai Központi Bank (EKB) üdvözli az euroövezet újabb bővítését.

Az euro ciprusi és máltai bevezetésével a Ciprusi Központi Bank és a Central Bank of Malta az eurorendszer teljes jogú tagja lett, ugyanazokkal a jogokkal és kötelességekkel, mint az eurót már bevezetett 13 EU-tagállam nemzeti központi bankjai. A Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányának 49. cikke értelmében a Central Bank of Cyprus és a Central Bank of Malta befizették maradék részesedésüket az EKB tőkéjébe, valamint átutalták az EKB devizatartalék-eszközeihez való hozzájárulásukat.

A ciprusi és a máltai monetáris pénzügyi intézmények (MPI-k) 2008. január1-ji integrációját az euroövezet bankrendszerébe már az eurorendszer likviditási igényének és az allokációs referenciaösszegnek 2007. december 27-i és 28-i közzétételénél figyelembe vették. Az eurorendszer ciprusi és máltai partnerei első ízben 2008. január 3-án vehetnek részt a rendszer irányadó refinanszírozási műveleteiben.

A két országban található és a kötelező tartalékolási szabálynak alárendelt MPI-k listája az eurót bevezetett többi tagállam hasonló intézményeinek névsorával együtt az EKB honlapján olvasható. A honlapon szintén közöljük azoknak a Cipruson és Máltán található eszközöknek a listáját, amelyek az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadhatók. http://www.ecb.europa.eu

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok