Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ciprus és Málta belépett az euroövezetbe

2008. január 1.

Cipruson és Máltán a mai napon bevezették az eurót, és ezzel az Európai Unió közös európai fizetőeszközt használó tagállamainak száma 15-re emelkedett. Az Európai Központi Bank (EKB) üdvözli az euroövezet újabb bővítését.

Az euro ciprusi és máltai bevezetésével a Ciprusi Központi Bank és a Central Bank of Malta az eurorendszer teljes jogú tagja lett, ugyanazokkal a jogokkal és kötelességekkel, mint az eurót már bevezetett 13 EU-tagállam nemzeti központi bankjai. A Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányának 49. cikke értelmében a Central Bank of Cyprus és a Central Bank of Malta befizették maradék részesedésüket az EKB tőkéjébe, valamint átutalták az EKB devizatartalék-eszközeihez való hozzájárulásukat.

A ciprusi és a máltai monetáris pénzügyi intézmények (MPI-k) 2008. január1-ji integrációját az euroövezet bankrendszerébe már az eurorendszer likviditási igényének és az allokációs referenciaösszegnek 2007. december 27-i és 28-i közzétételénél figyelembe vették. Az eurorendszer ciprusi és máltai partnerei első ízben 2008. január 3-án vehetnek részt a rendszer irányadó refinanszírozási műveleteiben.

A két országban található és a kötelező tartalékolási szabálynak alárendelt MPI-k listája az eurót bevezetett többi tagállam hasonló intézményeinek névsorával együtt az EKB honlapján olvasható. A honlapon szintén közöljük azoknak a Cipruson és Máltán található eszközöknek a listáját, amelyek az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadhatók. http://www.ecb.europa.eu

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok