Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Bulgária és Románia csatlakozott az Európai Unióhoz

2007. január 2.

2007. január 1-jén az Európai Unió Bulgária és Románia csatlakozásával két új tagállammal bővült.

Ettől a naptól az új tagállamok nemzeti központi bankjai a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) részévé, jegybankelnökei pedig az Európai Központi Bank (EKB) Általános Tanácsának teljes jogú tagjává válnak. Ezenkívül a nemzeti központi bankok KBER-bizottságokba delegált szakértői a bizottságok KBER-összetételben tartott ülésein tagi státuszt kapnak. A Csatlakozási Szerződés 2005. áprilisi aláírása óta a két új tagállam központi banki elnökei és szakértői megfigyelőként részt vesznek az Általános Tanács, illetve a bizottságok ülésein.

Az új tagállamok nem vezetik be azonnal az eurót. Erre akkor kerül sor, miután teljesítették az Európai Közösséget létrehozó szerződésben előírt követelményeket. Dániától és az Egyesült Királyságtól eltérően a két új tagországnak nem áll módjában úgy dönteni, hogy nem vezeti be a közös pénznemet.

Mind az EKB, mind az Európai Bizottság kétévenként, valamint valamely „eltéréssel rendelkező tagállam” kérésére konvergenciajelentést készít. Az EU Tanácsa e jelentések alapján dönti el, hogy az érintett tagállam teljesítette-e az euro bevezetésének feltételeit.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok