Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Bulgária és Románia csatlakozott az Európai Unióhoz

2007. január 2.

2007. január 1-jén az Európai Unió Bulgária és Románia csatlakozásával két új tagállammal bővült.

Ettől a naptól az új tagállamok nemzeti központi bankjai a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) részévé, jegybankelnökei pedig az Európai Központi Bank (EKB) Általános Tanácsának teljes jogú tagjává válnak. Ezenkívül a nemzeti központi bankok KBER-bizottságokba delegált szakértői a bizottságok KBER-összetételben tartott ülésein tagi státuszt kapnak. A Csatlakozási Szerződés 2005. áprilisi aláírása óta a két új tagállam központi banki elnökei és szakértői megfigyelőként részt vesznek az Általános Tanács, illetve a bizottságok ülésein.

Az új tagállamok nem vezetik be azonnal az eurót. Erre akkor kerül sor, miután teljesítették az Európai Közösséget létrehozó szerződésben előírt követelményeket. Dániától és az Egyesült Királyságtól eltérően a két új tagországnak nem áll módjában úgy dönteni, hogy nem vezeti be a közös pénznemet.

Mind az EKB, mind az Európai Bizottság kétévenként, valamint valamely „eltéréssel rendelkező tagállam” kérésére konvergenciajelentést készít. Az EU Tanácsa e jelentések alapján dönti el, hogy az érintett tagállam teljesítette-e az euro bevezetésének feltételeit.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok