Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB statisztikai követelményeinek áttekintése

2004. december 17.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon teszi közzé „Az általános gazdaságstatisztikai követelmények áttekintése” című jelentést. A jelentés az EKB-nak az euróövezet gazdasági statisztikáira vonatkozó kívánalmait foglalja össze, különös tekintettel az árak, a költségek, a nemzeti számlák, a munkaerőpiac, a rövid távú kibocsátási és keresleti mutatók, valamint az üzleti és fogyasztói felmérések adataira. A statisztikákat legnagyobb részben az Eurostat és a nemzeti statisztikai intézmények állítják össze. A jelentés a 2000 augusztusában megjelent hasonló publikáció frissített változata.

Az előző jelentés óta számottevő haladás történt: sikerült megfelelni az EKB több gazdaságstatisztikai követelményének, illetve folyamatban van több fontos, az EKB által is támogatott kezdeményezés megvalósítása. Ide sorolható az euróövezeti gazdasági szektorok és rövid távú mutatók negyedéves számlái jogi kereteinek tökéletesítése; az európai fő gazdasági mutatók (PEEI) kidolgozása, kedvezőbb és gyorsabb rendelkezésre állásuk biztosítása; a mutatók közzétételére, revíziójára vonatkozó nemzeti és európai szabályok jobb egyeztetése; és az euróövezeti statisztikák összeállításában hatékonyabb, eredményesebb módszerek használata. Nagyobb hangsúly került ugyanakkor a megfelelő időben publikált, megbízható euróövezeti aggregátumok összeállítására, valamint javaslat született az általános nemzeti gazdaságstatisztikák közzétételi és felülvizsgálati gyakorlatának az euróövezeti aggregátumok kívánalmai szerinti összehangolásáról.

A jelentés egyensúlyt kíván teremteni az EKB követelményei és a között, hogy a statisztikai adatközlőknek prioritásokat kell felállítaniuk. Ebből következően az euróövezet egészére vonatkozó követelményeket jellemzően az EU legfejlettebb tagállamainak statisztikai rendszereiben elért színvonal alapján határozták meg. A más gazdasági térségekben működő statisztikai rendszerek gyorsasági és lefedettségi színvonalának elérése olyan hosszabb távú célnak tekintendő, amely az EU sajátos intézményi felépítését is figyelembe veszi.

A jelentés az EKB weboldalán, a http://www.ecb.europa.eu címen olvasható. A ma megjelent angol nyelvű publikáció hamarosan a Közösség többi hivatalos nyelvén is megjelenik. Nyomtatott példányok írásban igényelhetők az EKB Tájékoztatási és sajtóosztályán, az alábbi címen.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok