Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

EKB-határozat az OLAF vizsgálataira alkalmazandó szabályokról

2004. június 3.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a mai napon határozatot (EKB/2004/11) fogadott el az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) az Európai Központi Bankot érintő vizsgálatainak szabályairól.

Az EKB határozata Európai Csaláselleni Hivatal által lefolytatott vizsgálatokról szóló, 1999. május 25-i 1073/1999/EK európai parlamenti és tanácsi rendeleten alapszik, és azt az Európai Bíróság 2003. július 10-i ítéletére válaszul fogadták el. A határozat tartalmazza azokat a szabályokat, amelyek alapján az OLAF az EKB-n belül belső vizsgálatokat folytathat le a csalás, a korrupció és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeit sértő bármely más jogellenes tevékenység megelőzésével kapcsolatban.

Az EKB határozata arról is rendelkezik, hogy az EKB teljes mértékben együttműködik az OLAF-fal. Továbbá, a határozat alapján az OLAF vizsgálati jogköre kiterjed az EKB valamennyi feladatára. Az olyan kivételes esetekben, amikor bizonyos információknak az EKB-n kívüli terjesztése súlyosan veszélyeztetheti az EKB működését, az EKB Igazgatósága határoz arról, hogy az OLAF részére hozzáférést biztosít-e az ilyen információkhoz.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok