Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A csatlakozó országok értékpapír-elszámolási rendszereinek értékelése az eurórendszer hitelműveleteiben részt vevő uniós értékpapír-elszámolási rendszerekre vonatkozó előírások alapján

2004. január 28.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon közzéteszi „A csatlakozó országok értékpapír-elszámolási rendszereinek értékelése az eurórendszer hitelműveleteiben részt vevő uniós értékpapír-elszámolási rendszerekre vonatkozó előírások alapján” című jelentést.[1] (pdf 637 kB) Az Európai Monetáris Intézet 1997. novemberben kilenc előírást fektetett le az értékpapír-elszámolási rendszerek számára, amelyeket ezeknek teljesíteniük kellett, illetve kell ahhoz, hogy az eurórendszer hitelműveleteiben való részvételre alkalmasnak minősüljenek. Az 1998 januárjában közzétett előírások az EKB honlapján olvashatóak (pdf 111 kB). Ezek biztosítják azokat a kereteket, amelyek a hitelműveletek elszámolásával és a műveletek során a biztosítékok megóvásával kapcsolatos kockázatok csökkentéséhez szükségesek.

Jelen vizsgálat elsősorban a csatlakozó országok központi bankjainak kíván segítséget nyújtani az értékpapír-elszámolási rendszerek olyan hiányosságainak azonosításában, amelyek esetében még további lépésekre van szükség, hogy azok az eurórendszerrel történő későbbi együttműködés során ne veszélyeztessék az eurórendszer hitelműveleteinek zökkenőmentes lebonyolítását. Azt, hogy a különböző értékpapír-elszámolási rendszerek megfelelőek-e az eurórendszer hitelműveleteiben való részvételre, akkor vizsgálják majd hivatalosan, amikor ezek a rendszerek az eurórendszer hitelműveleteiben elfogadható biztosítékokat fognak kezelni.

A vizsgálat azt mutatja, hogy ma már sok csatlakozó ország viszonylag megfelelő értékpapír-infrastruktúrával rendelkezik. A vizsgált 21 értékpapír-elszámolási rendszer közül bizonyos működési feltételek mellett csaknem az összes alkalmasnak tekinthető az eurórendszer hitelműveleteiben való részvételre.[2] Megjegyzendő azonban, hogy a csatlakozó országok értékpapír-elszámolási rendszerei nem egyformán fejlettek. A legtöbb országban nagyrészt az elmúlt évtizedben alakult ki az értékpapír-elszámolási és -kiegyenlítési infrastruktúra. Néhány csatlakozó országban az erőforrások hiánya és az értékpapír-forgalom alacsony volumene miatt nem sikerült ennyi idő alatt kiépíteni a megfelelő értékpapír-infrastruktúrát, ami megnehezítette az induló beruházási költségek megtérülését. Más országoknak azonban érezhetően hasznára vált, hogy teljesen új infrastruktúrát kellett kialakítaniuk. A legtöbb országban az illetékes hatóságok különös gondot fordítanak arra, hogy a rendszerek megfeleljenek a nemzetközileg elfogadott követelményeknek.

További részletek az EKB honlapján (http://www.ecb.europa.eu) közzétett jelentésben olvashatóak. Nyomtatott példányok az EKB-tól igényelhetők az alábbi címen.

  1. [1] Fontos megjegyeznünk, hogy ebben az összefüggésben a „csatlakozó országok” megnevezés összesen 12 országot jelent: az EU-hoz 2004. májusban csatlakozó tíz országot valamint Bulgáriát és Romániát.

  2. [2] Cipruson jelenleg van folyamatban a központi banki hitelműveletekhez használt állampapírok dematerializációja, a nyilvántartásokat most adják át a ciprusi jegybankból a központi értéktárba és nyilvántartóba (Central Depository and Central Registry, CDCR). A CDCR a fejlesztés 2004-re várható befejezéséig részt vehet az eurórendszer hitelműveleteiben, amennyiben az ügyletek biztosítékaként szolgáló értékpapírokat sima értékpapír-transzfer alkalmazásával előre letétbe helyezik.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok