Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • BLOGUL BCE

Este momentul să asigurăm reziliența economiei europene la schimbările climatice

24 noiembrie 2023

de Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale a Energiei, Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, și Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene

Acest articol este primul dintr-o serie publicată cu ocazia COP28

Dacă dorește să rămână competitivă pe scena mondială, Europa trebuie să impulsioneze tranziția ecologică. În afară de a fi mai avantajoase pentru mediu, noile tehnologii și energia verde se justifică și din perspectivă economică. Cu toate acestea, pentru a fi reușită, tranziția trebuie să fie justă și incluzivă.

Schimbările climatice se accelerează. Timpul de care dispunem pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C este pe sfârșite. Fie ne aducem contribuția, în limitele mandatelor noastre, fie vom suferi consecințele grave ale lipsei noastre de acțiune.

În condițiile în care factorii de decizie, liderii mediului de afaceri și societatea civilă se pregătesc pentru negocierile din cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP28), care va avea loc săptămâna viitoare la Dubai, 2023 va fi, aproape sigur, anul cu cele mai înalte temperaturi înregistrate vreodată. Incendiile, secetele și inundațiile extreme au un impact devastator din punct de vedere uman și economic în întreaga lume. Datele sunt clare: analizele efectuate de Banca Centrală Europeană arată că, cu cât amânăm mai mult să ne reducem emisiile și să trecem la o economie mai ecologică, cu atât costurile sunt mai ridicate. Iar sondajul privind investițiile realizat de Banca Europeană de Investiții în 2023 relevă că două din trei firme europene se confruntă deja cu daune și pierderi cauzate de schimbările climatice.

În același timp, modul în care asigurăm funcționarea economiilor noastre se schimbă, iar tranziția energetică înregistrează o evoluție rapidă. O combinație între politici, inovare, stabilirea prețului carbonului și surse private și fiscale de finanțare – inclusiv prin Pactul verde european – accelerează investițiile în tehnologii care vor contribui la atenuarea degradării cauzate de arderea necontrolată de combustibili fosili și de încălzirea globală.

Cheltuielile totale pentru energie curată bat recorduri, după cum se arată în Perspectivele energetice mondiale ale Agenției Internaționale a Energiei. Această reorientare către surse de energie mai curate nu este motivată numai de dorința de a face bine, ci se justifică și din punct de vedere economic. În prezent, este mai ieftin și mai rapid să se recurgă la surse regenerabile de energie decât să se construiască infrastructuri noi pentru combustibili fosili. Într-o lume marcată de intensificarea incertitudinilor geopolitice, tehnologiile energetice curate contribuie la consolidarea securității și independenței energetice a țărilor.

Tranziția ecologică este importantă nu numai pentru protecția mediului, ci și pentru cea a economiei noastre. Din punct de vedere economic, nu se justifică să se investească în surse de energie care devin tot mai puțin concurențiale, în loc să se valorifice progresele tehnologice care vor defini mixul energetic al viitorului. Dacă Europa nu reușește să se alăture revoluției energetice mondiale, competitivitatea sa va fi afectată în mod ireparabil.

Pentru a evita acest rezultat, Europa trebuie să dea dovadă de luciditate, ambiție și hotărâre. Aceasta trebuie să creeze un mediu de reglementare stabil și favorabil, cu obiective strategice bine definite, în care capitalul privat să fie canalizat cu fermitate către tehnologiile ecologice. De asemenea, este nevoie de condiții de concurență echitabile la nivel mondial pentru a permite dezvoltarea inovării.

Instrumentele de finanțare, precum obligațiunile ecologice emise de UE, vor contribui la finanțarea progreselor în domeniul tehnologiilor curate și ar fi chiar mai eficiente într-o uniune a piețelor de capital pe deplin finalizată. Soluțiile de finanțare adaptate sau garanțiile pentru atenuarea riscului asociat investițiilor private foarte inovatoare, cum ar fi parcurile eoliene plutitoare, hidrogenul verde sau noile tehnologii de fabricare a bateriilor, vor contribui la implementarea infrastructurii de care are nevoie Europa pentru a atinge obiectivul reducerii la zero a emisiilor nete. La nivel mondial, stabilirea prețului carbonului ar oferi transparență pentru a încuraja consumatorii și investitorii să se orienteze către produse și active sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

Europa nu va reuși însă singură: dacă nu acționează și ceilalți, vom eșua cu toții. Inițiativele precum Pactul ecologic european ar trebui să fie însoțite de politici ambițioase de dezvoltare, care să ajute regiunile în curs de dezvoltare din afara Europei să adopte surse de energie curată. Investițiile în tehnologii europene de vârf pot și vor face diferența.

Trebuie să ne asigurăm că implicăm pe toată lumea în procesul de transformare a economiei noastre. Europa trebuie să depună eforturi pentru o tranziție justă, incluzivă și echitabilă. Politicile legate de schimbările climatice și cele de tranziție pot avea un impact puternic asupra celor mai vulnerabile firme și gospodării ale populației. Avem nevoie de măsuri fiscale temporare bine direcționate și de inițiative de reconversie profesională pentru a repartiza în mod echitabil sarcina tranziției.

În contextul dificultăților economice, politicile climatice servesc de prea multe ori drept țap ispășitor. Însă lipsa de acțiune ar avea consecințe mult mai grave. Răspunsul nu constă în diminuarea ambiției noastre, ci mai degrabă în valorificarea întregului potențial de inovare, în sporirea competitivității și a rezilienței economiei europene și în asigurarea unui viitor mai echitabil și mai sustenabil pentru toți.

COP28 oferă UE și țărilor din întreaga lume ocazia să își demonstreze angajamentul de a combate schimbările climatice și de a susține această hotărâre prin acțiuni concrete. Vom participa la acest efort colectiv, în limitele mandatelor noastre.

Acest text a fost publicat, de asemenea, sub forma unui articol de opinie în unele ziare europene.

Consultă Blogul BCE și abonează-te pentru a putea citi articolele viitoare.