Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Derde ‘Generation €uro Students’ Award’ van start

1 oktober 2013

EMBARGO

Persembargo tot 15.00 uur Midden-Europese tijd op 1 oktober 2013

Vandaag is voor de derde keer de Generation €uro Students’ Award van start gegaan. Deze wedstrijd voor middelbare scholieren in het eurogebied is een initiatief van de Europese Centrale Bank (ECB) en elf nationale centrale banken van het eurogebied (Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique, Deutsche Bundesbank, Central Bank of Ireland, Banco de España, Banca d’Italia, Banque centrale du Luxembourg, Oesterreichische Nationalbank, Banco de Portugal, Banka Slovenije, Národná banka Slovenska en Suomen Pankki – Finlands Bank). De wedstrijd wordt gehouden in het schooljaar 2013-2014. De nationale centrale banken organiseren de wedstrijd op nationaal niveau, de ECB voor internationale en Europese scholen.

Ook deze keer kent de wedstrijd drie ronden. De eerste ronde heeft de vorm van een online quiz en loopt tot en met 15 november 2013. Van de teams die doorgaan naar de tweede ronde, wordt verwacht dat ze in januari 2014 een essay inleveren over het rentebesluit dat de Raad van Bestuur van de ECB in februari 2014 zal nemen. De teams moeten proberen het besluit van de Raad te voorspellen en hun voorspelling met argumenten onderbouwen. De beste teams van alle deelnemende nationale scholen en die van alle deelnemende internationale en Europese scholen gaan door naar de derde en laatste ronde. Die bestaat uit het geven van een presentatie waarin de teams opnieuw een rentebesluit van de Raad van Bestuur voorspellen, dit keer dat van april 2014. De wedstrijd wordt afgesloten met een Europese prijsuitreiking bij de ECB in Frankfurt am Main.

De Generation €uro Students’ Award loopt inmiddels sinds 2011 en blijkt een enorm succes. Deelnemende leerlingen noemen de wedstrijd zeer informatief, motiverend en goed voor hun studie. De leraren spelen een belangrijke rol bij het door de diverse ronden loodsen van hun team en ook zij ervaren de wedstrijd als praktisch en nuttig: een goede manier om hun kennis van macro-economie te vergroten én allerlei (vak)technische vaardigheden op te doen.

Teams kunnen zich voor de derde Generation €uro Students’ Award opgeven op: www.generationeuro.eu. Nadere informatie over de wedstrijd, waaronder de uitslagen en evenementen van vorig jaar, is eveneens op die website te vinden of aan te vragen bij generationeuro@ecb.europa.eu.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media