Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Začetek tretjega dijaškega tekmovanja Generacija €uro

1. oktober 2013

EMBARGO

Prepoved objave do 15.00 po srednjeevropskem času v torek, 1. oktobra 2013

Danes se je začelo tretje dijaško tekmovanje Generacija €uro. Namenjeno je srednješolcem in srednješolkam v euroobmočju kot skupna pobuda Evropske centralne banke in 11 nacionalnih centralnih bank iz euroobmočja (Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique, Deutsche Bundesbank, Central Bank of Ireland/Banc Ceannais na hÉireann, Banco de España, Banca d’Italia, Banque centrale du Luxembourg, Oesterreichische Nationalbank, Banco de Portugal, Banka Slovenije, Národná banka Slovenska in Suomen Pankki – Finlands Bank). Tekmovanje poteka v šolskem letu 2013/2014. Sodelujoče nacionalne centralne banke tekmovanje organizirajo vsaka v svoji državi, ECB pa ga organizira za mednarodne in evropske šole.

Tekmovanje bo tudi tokrat potekalo v treh krogih. Prvi krog, tj. spletni kviz, bo potekal do 15. novembra 2013. Tekmovalne ekipe, ki se bodo uvrstile v drugi krog, bodo povabljene, da januarja 2014 oddajo referat o sklepu Sveta ECB o obrestni meri za februar 2014. Ekipe bodo poskusile napovedati odločitev Sveta, pri čemer bodo morale utemeljiti svojo napoved. Najbolje uvrščene ekipe iz državnih šolskih tekmovanj in najbolje uvrščena ekipa iz tekmovanja mednarodnih in evropskih šol se bodo uvrstile v tretji in zadnji krog, kjer bodo predstavile svojo napoved sklepa Sveta, tokrat za april 2014. Tekmovanje se bo zaključilo z evropsko slovesnostjo v ECB v Frankfurtu, kjer bo potekala podelitev nagrad.

Dijaško tekmovanje Generacija €uro, ki je bilo prvič prirejeno leta 2011, je bilo zelo uspešno. Dijaki, ki so se udeležili tekmovanja, so povedali, da so se veliko naučili, da jim je tekmovanje dalo motivacijo in je bilo koristno pri njihovem učenju. Po mnenju učiteljev in učiteljic, ki so vodili ekipe skozi vse preizkušnje, pa je tekmovanje predstavljalo koristno in praktično vajo, s katero si niso zgolj razširili znanja o makroekonomiji, ampak so razvili tudi širok sklop praktičnih veščin.

Ekipe se lahko za tretje dijaško tekmovanje Generacija €uro prijavijo na naslovu: www.generationeuro.eu. Na tem spletnem mestu so tudi nadaljnje informacije o tekmovanju ter lanski rezultati in dogodki, zanje pa lahko zaprosite tudi po e-pošti na naslovu generationeuro@ecb.europa.eu.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije