Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Prijsuitreiking van de Generatie €uro Schoolcompetitie (Generation €uro Students’ Award)

20 juni 2012

Mario Draghi, de President van de ECB, en de Presidenten van de betrokken nationale centrale banken van het Eurosysteem, hebben vandaag de Europese prijzen uitgereikt aan de teams die in hun land de nationale wedstrijd van de Generatie €uro Schoolcompetitie (Generation €uro Students’ Award) 2011/2012 hadden gewonnen. De winnende teams zijn afkomstig uit elf landen van het eurogebied: België, Duitsland, Finland, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje. De scholieren hebben een bezoek aan het Europa Park in Zuid-Duitsland gewonnen, een van de grootste themaparken van Europa.

President Mario Draghi lichtte in zijn welkomstwoorden de wedstrijd toe: “De Generatie €uro Schoolcompetitie (Generation €uro Students’ Award), die naar wij hopen een vaste wedstrijd van het Eurosysteem zal worden, biedt de eerste “Eurogeneratie” een kans inzicht te verkrijgen in hoe het monetair beleid in het eurogebied werkt en hoe het verband houdt met de economie als geheel”.

De wedstrijd bestond uit drie ronden, en liep tijdens het gehele schooljaar 2011/2012. Meer dan 1800 scholieren uit het eurogebied, tussen 16 en 19 jaar oud, hebben aan de wedstrijd meegedaan. De 528 beste deelnemers uit het eurogebied slaagden voor de eerste ronde, die bestond uit een multiple-choice test. Deze deelnemers werden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede ronde, waarvoor zij een essay moesten schrijven waarin zij het rentebesluit van de Raad van Bestuur van de ECB van maart 2012, onderbouwd met argumenten, voorspelden. In totaal werden 208 essays ingestuurd. De derde en laatste ronde bestond uit een presentatie over het rentebesluit van juni 2012 en de overwegingen die daaraan ten grondslag lagen, die de uitgekozen beste teams moesten geven ten overstaan van een jury die bestond uit deskundigen van de centrale banken.

“Ik vind het geweldig om de economie zoals die in de echte wereld is te bestuderen, en de theorie die we geleerd hebben toe te passen op de wereld waarin ik leef. Het is fijn de kans te krijgen kennis op te doen over een economisch onderwerp dat niet bij het Internationaal Baccalaureaat wordt behandeld,” zei Victoria Fernandez Grande van het team van het International College Spain, dat de eerste prijs won in de categorie voor Europese en internationale scholen.

Nadere informatie over de wedstrijd en de namen van de winnende scholen en foto’s van de prijsuitreiking van dit jaar kunnen ook worden gevonden op www.generationeuro.eu of worden aangevraagd bij generationeuro@ecb.europa.eu.

Toelichting voor redacteuren:

De deelnemende scholen, winnaars van de nationale wedstrijden:

 1. Sint-Lodewijkscholen BuSO (België)
 2. Centre scolaire Saint-Adrien Val Duchesse (België)
 3. Private Kant-Oberschule,Berlin-Steglitz (Duitsland)
 4. Marian College, Dublin (Ierland)
 5. Istituto Tecnico Baruffi (Italië)
 6. Van Maerlantlyceum (Nederland)
 7. Bundeshandelsakademie Linz-Auhof (Oostenrijk)
 8. Escola Secundária de S. Lourenço (Portugal)
 9. Gymnázium Jura Hronca, Bratislava (Slowakije)
 10. Lahden yhteiskoulun lukio (Finland)
 11. Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola, Ljubljana (Slovenië)
 12. Colegio Xaloc de Hospitalet de Llobregat, Barcelona (Spanje)

Deelnemende school, winnaar van de wedstrijd voor Europese en internationale scholen:

International College Spain

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media