Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovesnost ob zaključku dijaškega tekmovanja Generacija €uro

20. junij 2012

Predsednik ECB, Mario Draghi, in guvernerji udeleženih nacionalnih centralnih bank Eurosistema so danes ekipam, ki so v šolskem letu 2011/2012 zmagale v nacionalnem dijaškem tekmovanju Generacija €uro, podelili evropske nagrade. Zmagovalne ekipe prihajajo iz 11 držav euroobmočja: Avstrije, Belgije, Finske, Irske, Italije, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Slovaške, Slovenije in Španije. Dijaki so osvojili izlet v Europa Park na jugu Nemčije, ki je eden največjih zabaviščnih parkov v Evropi.

»V dijaškem tekmovanju Generacija €uro, ki bo postalo Eurosistemovo redno tekmovanje, je imela prva »eurogeneracija« priložnost, da se nauči, kako deluje denarna politika v euroobmočju in kako je ta povezana z gospodarstvom kot celoto«, je v svojem pozdravnem govoru dejal predsednik Mario Draghi.

Tekmovanje je obsegalo tri kroge, ki so potekali v šolskem letu 2011/2012. V tekmovanju je sodelovalo več kot 1.800 dijakov iz euroobmočja v starosti od 16 do 19 let. Skozi prvi krog, kjer je bilo treba odgovarjati na vprašanja v spletnem kvizu, se je prebilo 528 najboljših tekmovalcev iz euroobmočja in se uvrstilo v drugi krog, kjer so morali napisati referat o tem, kakšno odločitev glede obrestnih mer bo Svet ECB predvidoma sprejel marca 2012, in navesti razloge zanjo. Skupaj je bilo oddanih 208 referatov. V tretjem in zadnjem krogu pa so morale najboljše ekipe žiriji strokovnjakov iz posamezne centralne banke predstaviti odločitev o obrestnih merah, ki naj bi bila sprejeta junija 2012, ter razloge zanjo.

»Rada spoznavam ekonomijo v realnem svetu in to, da lahko teorijo uporabim v dejanskem življenju. Priložnost, da se seznanim s področjem ekonomije, ki ni vključeno v učni načrt ekonomije v okviru mednarodne mature, je zelo dobrodošla«, je dejala Victoria Fernandez Grande iz španske mednarodne šole, ki je osvojila prvo nagrado v kategoriji evropskih in mednarodnih šol.

Več informacij o tekmovanju ter imena zmagovalnih šol in slike z letošnje podelitve nagrad so na voljo tudi na spletni strani www.generationeuro.eu ali zanje zaprosite prek e-poštnega naslova generationeuro@ecb.europa.eu.

Opomba urednikom:

Šole, ki so zmagale v nacionalnem krogu tekmovanja:

 1. Sint-Lodewijkscholen BuSO (Belgija)
 2. Centre scolaire Saint-Adrien Val Duchesse (Belgija)
 3. Private Kant-Oberschule, Berlin-Steglitz (Nemčija)
 4. Marian College, Dublin (Irska)
 5. Istituto Tecnico Baruffi (Italija)
 6. Van Maerlantlyceum (Nizozemska)
 7. Bundeshandelsakademie Linz-Auhof (Avstrija)
 8. Escola Secundária de S. Lourenço (Portugalska)
 9. Gymnázium Jura Hronca, Bratislava (Slovaška)
 10. Lahden yhteiskoulun lukio (Finska)
 11. Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola, Ljubljana (Slovenija)
 12. Colegio Xaloc de Hospitalet de Llobregat, Barcelona (Španija)

Šola, ki je zmagala v tekmovanju mednarodnih in evropskih šol

International College Spain

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije