Menu
PERSBERICHT

liefdadigheidsinitiatief van de ECB

14 maart 2011

Eind 2010 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten, in het kader van haar liefdadigheidsinitiatief waartoe zij eerder dat jaar de aanzet had gegeven, € 100.000 te doneren aan een aantal liefdadigheidsorganisaties in het gehele eurogebied. Door middel van dit initiatief beoogt de ECB steun te geven aan liefdadigheidsorganisaties die actief zijn op sociaal en humanitair terrein, gevestigd zijn in het eurogebied, bekend zijn en een goede reputatie hebben, en die niet geaffilieerd zijn aan een politieke organisatie. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar liefdadigheidsorganisaties die een bijdrage leveren aan de sociale integratie van mensen in Europa. Het initiatief richtte zich vorig jaar vooral op organisaties die werkzaam waren op het terrein van de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren.

De begunstigde liefdadigheidsorganisaties zijn in samenwerking met de nationale centrale banken van het eurogebied uitgekozen op basis van de bovengenoemde criteria. Het geld is in gelijke delen aan de volgende organisaties gedoneerd:

Oostenrijk: Österreichische Kinder-Krebs-Hilfe

België: Association Belge de Lutte contre la Mucoviscidose

Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose

Cyprus: Centre for Preventive Paediatrics

Finland: Aseman Lapset ry

Frankrijk: Fondation de France

Duitsland: Station Peiper – Forschungszentrum Lymphknotenkrebs bei Kindern und Jugendlichen an der Universitätsklinik Gießen

Griekenland: Ανοιχτή Αγκαλιά (Open Omarming)

Ierland: RESPECT – Daughters of Charity Service for People with Intellectual Disability

Italië: NUOVARMONIA ONLUS – Associazione per i bambini trapiantati e le emergenze pediatriche

Luxemburg: Association luxembourgeoise d’aide aux enfants cardiaques

Häerzkrank Kanner zu Lëtzebuerg

Malta: Inspire – the Foundation for Inclusion

Nederland: Stichting Fitkids

Portugal: Instituto de Apoio à Criança

Slowakije: Dobrý Anjel

Slovenië: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje

Spanje: Fundación Menudos Corazones

De donaties zijn afkomstig uit gelden die de afgelopen jaren door middel van de externe activiteiten van leden van de Directie van de ECB en andere personeelsleden van de ECB zijn verdiend. Overeenkomstig het door de ECB aangenomen ethisch kader dienen personeelsleden voor zichzelf geen honoraria te aanvaarden van derden met betrekking tot externe activiteiten die op enigerlei wijze met de werkzaamheden van het personeelslid voor de ECB samenhangen. Dergelijke honoraria gaan naar liefdadigheidsorganisaties. Hetzelfde geldt voor de leden van de Directie van de ECB.

De ECB is voornemens in de toekomst door te gaan met het doneren van middelen aan liefdadigheidsorganisaties wanneer een bedrag van voldoende omvang is bijeengebracht.

Speaking engagements

Contactpersonen voor de media