European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB Kormányzótanácsa üdvözli az új EU-tagállamokat

2004. április 30.

Holnap, 2004. május 1-jén az Európai Unió tíz új tagállammal bővül: Csehországgal, Észtországgal, Ciprussal, Lettországgal, Litvániával, Magyarországgal, Máltával, Lengyelországgal, Szlovéniával és Szlovákiával.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a következőket mondta a Kormányzótanács képviseletében: „E történelmi jelentőségű esemény alkalmából szívből üdvözöljük az új tagországokat az Európai Unióban és a Központi Bankok Európai Rendszerében (KBER). Holnaptól mindannyian – jelenlegi és új tagok egyaránt – kölcsönösen gazdagodunk azáltal, hogy megosztjuk egymással hosszú múltra visszatekintő európai örökségünket és tapasztalatainkat. Nagy várakozással nézünk elébe az új tagokkal való párbeszédünk és együttműködésünk megerősítésének, amely lehetővé teszi közös történelmi céljaink zökkenőmentes és sikeres megvalósítását.”

A holnapi naptól az új tagállamok nemzeti központi bankjai a KBER részévé válnak, és elnökeik az EKB Általános Tanácsának teljes jogú tagjai lesznek. A nemzeti központi bankok szakértői ugyancsak teljes jogú státuszt kapnak a KBER-bizottságokban, amikor azok KBER-összetételben, vagyis az EU valamennyi nemzeti központi bankjának részvételével üléseznek. A tíz új tagország nemzeti központi bankjainak elnökei és szakértői 2003. júniusa óta vesznek részt megfigyelőként az Általános Tanács, illetve a bizottságok ülésein.

Az új tagállamokban nem vezetik be az eurót közvetlenül az európai uniós tagság elnyerését követően. Erre csak akkor kerül sor, ha teljesítették az Európai Közösséget létrehozó szerződésben előírt követelményeket. Dániától és az Egyesült Királyságtól eltérően a tíz új tagországnak nincs joga kívül maradni a valutaunión.

Az EKB és az Európai Bizottság egyaránt konvergenciajelentéseket fog készíteni kétévenként, valamint bármely „eltéréssel rendelkező tagállam” kérésére. Az EU Tanácsa ezek alapján dönti el, hogy az érintett tagállam teljesíti-e az euró bevezetésének feltételeit. Az EKB első olyan konvergenciajelentése, amely az új tagállamokat is magába foglalja, 2004. októberében kerül nyilvánosságra.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok