European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE:

EKP:n neuvosto toivottaa EU:n uudet jäsenvaltiot tervetulleiksi

30.4.2004

Huomenna 1.5.2004 Euroopan unioniin liittyy kymmenen uutta jäsenvaltiota, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet lausui EKP:n neuvoston puolesta: ”Me toivotamme tänä historiallisena päivänä uudet jäsenvaltiot lämpimästi tervetulleiksi Euroopan unioniin ja Euroopan keskuspankkijärjestelmään (EKPJ). Huomisesta lähtien me vanhat ja uudet jäsenet pääsemme jakamaan toistemme rikasta eurooppalaista perintöä ja kokemuksia. Syventämällä kanssakäymistä ja yhteistyötä uusien jäsenten kanssa varmistamme samalla, että yhteisten historiallisten päämääriemme saavuttaminen onnistuu saumattomasti.

Huomisesta lähtien uusien jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit ovat EKPJ:n jäseniä ja niiden pääjohtajat EKP:n yleisneuvoston täysjäseniä. Samoin kansallisten keskuspankkien asiantuntijat saavat täysjäsenen aseman EKPJ:n komiteoissa niiden kokoontuessa EKPJ-kokoonpanossaan eli niin, että kaikki EU:n kansalliset keskuspankit ovat edustettuina. Uusien kymmenen jäsenvaltion kansallisten keskuspankkien pääjohtajat ovat osallistuneet tarkkailijoina yleisneuvoston kokouksiin kesäkuusta 2003 ja asiantuntijat ovat samaten osallistuneet tarkkailijoina komiteoiden kokouksiin.

Uudet jäsenvaltiot eivät ota euroa käyttöön heti liittyessään Euroopan unioniin. Ensin niiden on täytettävä Euroopan yhteisön perustamissopimuksessa määritellyt edellytykset. Toisin kuin Tanska ja Iso-Britannia, kymmenen uutta jäsenvaltiota eivät voi päättää olla ottamatta yhteistä rahaa käyttöön.

Sekä EKP että Euroopan komissio laativat lähentymisraportteja kahden vuoden välein tai sellaisen jäsenvaltion pyynnöstä, jota "koskee poikkeus". EU:n neuvosto käyttää näitä raportteja päättäessään siitä, täyttääkö jäsenvaltio edellytykset euron käyttöönottamiseksi. Ensimmäinen EKP:n lähentymisraportti, jossa uudet jäsenvaltiot ovat mukana, julkaistaan lokakuussa 2004.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle