Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Interview met Bild

Interview met Mario Draghi, President van de ECB, gehouden door Kai Diekmann, Nikolaus Blome en Daniel Biskup op 25 april 2016 en gepubliceerd op 28 april 2016

BILD: Meneer Draghi, toen u iets meer dan vier jaar geleden President van de Europese Centrale Bank (ECB) werd, waren de Duitsers bang dat u, als Italiaan, te veel inflatie zou creëren. Nu is zelfs een Italiaan niet in staat om voor voldoende inflatie te zorgen. Wat gaat er mis?

Mario Draghi (lacht): Niets. De mensen in Duitsland kunnen gerust zijn dat de ECB-President er alles aan doet om de inflatie weer op het juiste niveau terug te krijgen. Ons mandaat is prijsstabiliteit en dat betekent een inflatie van iets onder de twee procent.

BILD: Om dat te bereiken heeft u de rente tot nul verlaagd. De Duitse spaargelden smelten weg als sneeuw voor de zon. Vindt u dat geen probleem?

Draghi: We zijn ons zeer goed bewust van de situatie van spaarders. En de Duitsers zijn niet de enigen die met de lage rente te maken hebben. Maar de rente is laag omdat de groei gering is en de inflatie te laag. Maar wat is het alternatief? Als we de rente nu zouden verhogen, zou de economie daaronder leiden en zouden we deflatie, werkloosheid en recessie ontketenen. De rente op spaargelden komt uit groei. Het is dus in het belang van spaarders dat de inflatie zich stabiliseert en de groei toeneemt. Daarnaast profiteren veel spaarders van de lage rente, omdat ze daarnaast ook huizenkoper, belastingbetaler en ondernemer zijn, of werken bij bedrijven die van de lage inflatie profiteren.

BILD: In Duitsland overheersen de nadelige effecten. Het wordt steeds moeilijker een oudedagsvoorziening op te bouwen…

Draghi: Bedenk dat het er uiteindelijk om gaat wat je in reële termen op je spaargeld verdient, d.w.z. de rente min de inflatie. Dat rendement is vandaag de dag hoger dan in de jaren '90. Toen ontving je misschien een hogere rente op je spaarrekening, maar vaak was de inflatie nog hoger, zodat je minder kon kopen met het geld dat je ontving. Bovendien kunnen mensen beïnvloeden hoeveel rendement ze op hun spaargeld krijgen, zelf bij een lage rente. Ze hoeven hun geld niet op spaarrekeningen te laten staan, ze kunnen ook op andere manieren beleggen. De Bundesbank heeft recent aangetoond dat het gemiddelde rendement op alle bezittingen van Duitse huishoudens bijna 2% bedraagt.

BILD: Dus is het aan de Duitse spaarders zelf te wijten?

Draghi: Nee. Maar er zijn andere manieren om spaargeld te beleggen. In de Verenigde Staten hebben spaarders zeven jaar lang met een nulrente gekampt. Toch bleven banken, verzekeraars en het financiële stelsel functioneren. Geld werd op verschillende manieren belegd, waardoor er uiteindelijk toch een fatsoenlijk rendement werd behaald.

BILD: Juist de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die u jarenlang heeft gesteund, behoort nu tot uw meest uitgesproken critici. Volgens hem benadeelt uw beleid spaarders en geeft het populistische partijen daardoor de wind in de zeilen. Raakt dat u?

Draghi: In mijn baan vat ik niets persoonlijk op. Een beleefd en constructief debat is juist een goede zaak en geeft ons de gelegenheid om ons beleid uit te leggen.

BILD: Echt?

Draghi: Ja. Maar één ding is duidelijk: de ECB houdt zich aan de wet, en richt zich niet naar wat politici willen. Of, zoals één van mijn voorgangers het uitdrukte, het is normaal dat politici commentaar hebben op ons optreden. Maar het zou niet normaal zijn als we naar hen zouden luisteren.

BILD: Vormt zulke kritiek van de minister van Financiën of van de Duitse vicekanselier een bedreiging voor de onafhankelijkheid van de ECB?

Draghi: Nee. Maar mocht de indruk ontstaan dat de onafhankelijkheid van de ECB onder vuur ligt, dan kan dat bedrijven en consumenten nerveus maken. Zij zouden dan kunnen besluiten hun investeringen en uitgaven – die de werkgelegenheid en groei stimuleren – uit te stellen. Dan zou de centrale bank gedwongen kunnen worden meer te doen om prijsstabiliteit te bereiken.

BILD: Heeft de scherpte van de kritiek uit Duitsland ook iets te maken met het feit dat u een Italiaan bent, en wat vindt u van eisen dat de volgende President van de ECB een Duitser moet zijn?

Draghi: Echt niemand op deze wereld houdt zich bezig met het feit dat ik een Italiaan ben, behalve de Duitse media. En welk verschil zou het maken als er iemand van een andere nationaliteit op mijn stoel zou zitten? Geen enkel. Hij of zij zou dezelfde koers volgen als we nu doen. Alle andere grote centrale banken in de wereld volgen een vergelijkbaar beleid.

BILD: Maar het is precies dit beleid van goedkoop geld dat momenteel niet werkt.

Draghi: Dat klopt niet – ons beleid werkt wel, maar we moeten geduld hebben; het vertrouwen van beleggers is nog niet volledig hersteld. Al twee jaar groeit de economie in het eurogebied maand na maand, banken verlenen kredieten en de werkloosheid daalt gestaag. Verder zijn eurolanden nu in staat om meer Duitse exportproducten af te nemen, waardoor Duitse bedrijven de daling in hun handel met China gedeeltelijk compenseren. Maar het is een langzaam proces omdat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo’n ernstige crisis hadden meegemaakt.

BILD: En wanneer gaat de rente weer stijgen?

Draghi: Heel eenvoudig: wanneer de economie weer sterker groeit en de inflatie oploopt en dichter bij onze inflatiedoelstelling komt. De lage rente van vandaag leidt tot een hogere rente in de toekomst.

BILD: Maakt het ECB-beleid van goedkoop geld het niet veel te gemakkelijk voor eurolanden als Italië en Frankrijk om zich aan impopulaire hervormingen te onttrekken?

Draghi: Nee. De meerderheid van de regeringen treedt wel degelijk op, zij het te langzaam naar mijn persoonlijke smaak. Het zou verstandig zijn als alle regeringen meer zouden doen. Maar dat is niet in de eerste plaats afhankelijk van de ECB en haar beleid. De meeste landen voerden hervormingen uit toen de rente al erg laag was. Bovendien heeft de rente weinig van doen met hervormingen op terreinen als rechtsstelsels of arbeidswetgeving. Ik vind het argument dat we de druk erop moeten houden, niet overtuigend. Dat is ook niet onze taak. Het zou niet democratisch zijn als de centrale bank gekozen regeringen dicteert wat ze moeten doen.

BILD: Meneer Draghi, in uw eerste interview met BILD vier jaar geleden was Griekenland een belangrijk onderwerp. Dat land heeft zich nog steeds niet hersteld, hoewel het noodleningen ter waarde van honderden miljarden heeft ontvangen. Wanneer komt er een eind aan deze toestand?

Draghi: Het is duidelijk dat vorig jaar voor Griekenland een economische terugslag betekende. Niet iedereen is zich ervan bewust dat er zonder hervormingen geen sprake van groei kan zijn. En groei is wat het land en zijn burgers bovenal nodig hebben. Griekenland heeft in de afgelopen maanden vele hervormingen doorgevoerd en heeft zich gecommitteerd aan het hervormingspad.

BILD: Is de euro een onderdeel van de oplossing voor Griekenland, of juist een deel van het probleem?

Draghi: De uitdagingen van Griekenland hebben weinig met de euro te maken. Het land moet hoe dan ook hervormingen doorvoeren. In het eurogebied kan Griekenland dat doen met de steun van zijn partners. Maar één ding moet duidelijk zijn: de ECB bepaalt niet wie wel in het eurogebied hoort, en wie niet. Dat is een zaak voor de lidstaten.

BILD: Die zijn nu verdeelder dan ooit. Is dat het grootste gevaar voor Europa?

Draghi: Wij hebben momenteel met diverse crises te maken die allemaal met elkaar verweven zijn en elkaar versterken. Het is daarom des te belangrijk weerstand te bieden aan alle vormen van nationalisme of isolationisme. Beide zijn echter in opkomst. Daar maak ik me grote zorgen over.

BILD: In het Verenigd Koninkrijk wordt binnenkort gestemd over een volledig einde aan het EU-lidmaatschap...

Draghi: Ik kan en wil niet geloven dat de Britten voor het verlaten van de EU zouden stemmen, omdat we samen sterker zijn. Maar als ze dit toch doen, moet het volgende duidelijk zijn: ze zouden de voordelen van de gemeenschappelijke markt verliezen.

BILD: Als u nog een wens voor kanselier Merkel mocht doen, wat zou deze dan zijn?

Draghi: Dat zij voor Europa blijft vechten.

BILD: en nog een laatste vraag. De Bundestag heeft u opnieuw uitgenodigd, gaat u hierop in?

Draghi: Uiteraard. Met alle plezier.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media