Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά - Οκτώβριος 2023

Τι αποφασίσαμε;

Διατηρήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα

Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μας συμβάλλουν ήδη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το πώς κρίνουμε την εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας;

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά αλλά παραμένει πολύ υψηλός

Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών δεν αυξάνονται πλέον τόσο πολύ. Τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Όμως νέες διενέξεις και εντάσεις σε κάποιες περιοχές του κόσμου κάνουν το μέλλον πιο αβέβαιο.

Η οικονομία είναι υποτονική και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος του έτους

Η μείωση της ζήτησης από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ και τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία. Όμως με χαμηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα εισοδήματα και αύξηση των εξαγωγών, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει.

Πολλοί άνθρωποι έχουν θέσεις εργασίας

Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από την υιοθέτηση του ευρώ. Όμως δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων και στον τομέα των υπηρεσιών.

Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι ο δανεισμός κοστίζει περισσότερο

Έτσι λοιπόν λιγότεροι άνθρωποι κάνουν σχέδια για αγορά σπιτιού. Οι επιχειρήσεις μειώνουν τα σχέδια τους για νέες επενδύσεις. Και οι τράπεζες κάνουν τη χορήγηση δανείων δυσκολότερη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις λεπτομέρειες

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε εδώ τι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα επιτόκια και τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Δελτίο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε τις εξηγήσεις μας για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκαν οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δήλωση νομισματικής πολιτικής
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η νομισματική πολιτική;