Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Eurosysteem en de Bank of Russia zetten samenwerkingsprogramma op voor bankentoezicht en interne audit

20 maart 2008

Het Eurosysteem – dat bestaat uit de Europese Centrale Bank (ECB) en de 15 nationale centrale banken van het eurogebied – en de Centrale Bank van de Russische Federatie (Bank of Russia) hebben vandaag bekendgemaakt dat zij een driejarig samenwerkingsprogramma op de terreinen bankentoezicht en interne audit hebben opgezet. Het onderdeel bankentoezicht van dit programma beoogt de institutionele capaciteit van de Bank of Russia om de stabiliteit van het Russische bankwezen te handhaven, te versterken. Het belangrijkste aandachtspunt is de overgang van het Russische bankwezen op de beginselen van Bazel II, waarbij geput zal worden uit de ervaringen met de invoering van Bazel II in de Europese Unie. Het programmaonderdeel interne audit is bedoeld om de op risico gebaseerde interne-auditfunctie van de Bank of Russia te ondersteunen door middel van training door en consultaties met de deskundigen van het Eurosysteem.

Het programma werd vandaag in Moskou openbaar gemaakt door Lucas D. Papademos, Vice-President van de ECB, Gennadi G. Melikjan, eerste Vice-President van de Bank of Russia en Marc Franco, hoofd van de delegatie van de Europese Commissie in Rusland. De Europese Unie heeft in het kader van het samenwerkingsprogramma tussen de EU en Rusland €3 miljoen voor het programma uitgetrokken.

Het programma wordt met ingang van 1 april 2008 ten uitvoer gelegd. Naast de ECB zijn, van de centrale banken van het Eurosysteem, ook de Deutsche Bundesbank, Bank of Greece, Banco de España, Banque de France, Banca d’Italia, De Nederlandsche Bank, Oesterreichische Nationalbank en Suomen Pankki – Finlands Bank bij het programma betrokken.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media