Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB Kormányzótanácsának nyilatkozata az ECOFIN Tanácsnak a Stabilitási és növekedési egyezmény jobb végrehajtásáról szóló jelentéséről

2005. március 21.

A Kormányzótanács komolyan aggódik a Stabilitási és növekedési egyezményben javasolt változtatások miatt. El kell kerülni, hogy a korrektív ágban eszközlendő változtatások aláássák az Európai Unió fiskális keretrendszerébe és az euróövezetbeli tagállamok államháztartásának fenntarthatóságába vetett bizalmat. Ami az Egyezmény preventív ágát illeti, a Kormányzótanács konstatálja azt a néhány változtatási javaslatot, amely összhangban áll a preventív ág lehetséges megerősítésével.

A fegyelmezett fiskális politika és az árstabilitásra irányuló monetáris politika alapvetően fontos a gazdasági és monetáris unió sikeréhez, egyben előfeltétele az euróövezet makrogazdasági stabilitásának, gazdasági növekedésének és kohéziójának. Elsőrendű fontosságú, hogy a tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa szigorúan és következetesen, a józan fiskális politikát elősegítve alkalmazza az átalakított rendszert.

A jelenlegi körülmények között még inkább elengedhetetlen, hogy minden érintett fél teljesítse a maga kötelességét. A nyilvánosság és a piacok bízhatnak abban, hogy az EKB Kormányzótanácsa szilárdan kitart megbízatásának – az árstabilitás fenntartásának – teljesítése mellett.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok