Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Polletno poročilo o ponarejanju eura

13. januar 2005

V drugem polletju leta 2004 je bilo v državah članicah euro območja kot tudi v državah nečlanicah iz obtoka umaknjenih skupno 287.000 ponarejenih euro bankovcev. Ta obseg je primerljiv s podatki za prvo polletje istega leta, ko je bilo zaseženih približno 307.000 ponaredkov. Skupni obseg za leto 2004 je tako približno 594.000 ponaredkov. To je za približno 8 odstotkov več kot v letu 2003, vendar pa se število ponarejenih bankovcev v obtoku v zadnjem času trendno znižuje.

Delež ponarejenih bankovcev po apoenih:

5 € 10 € 20 € 50 € 100 € 200 € 500 € Skupno
Delež apoenov (v %) 1 5 24 48 17 4 1 100%

Zgornje podatke je smiselno primerjati s številom pristnih bankovcev v obtoku (približno 9 milijard).

ECB javnosti zagotavlja, da so euro bankovci in njihovi zaščitni elementi kakovostni in zanesljivi. Kljub temu Eurosistem oz. Evropska centralna banka in 12 centralnih bank euro območja uporabnike še naprej opozarja na prisotnost ponaredkov v obtoku. Večino je od pristnih bankovcev mogoče zlahka ločiti s preprostim preizkusom OTIP-POGLED-NAGIB, ki je opisan v informacijskih gradivih Eurosistema. Preizkus je podrobneje razložen na spletni strani ECB[1] in z njegovo natančno uporabo je mogoče prepoznati celo zelo kakovostne ponaredke. Dvomljiv bankovec je hkrati vedno priporočljivo primerjati z drugim, ki je zagotovo pristen.

Evrosistem v boju proti ponarejanju tesno sodeluje z Europolom, Interpolom, Evropsko komisijo (ki je odgovorna za objavljanje informacij o ponarejanju euro kovancev) in nacionalnimi policijami. ECB vsakogar, ki prejme ponarejen bankovec, poziva, da ga preda bodisi policiji, in pri tem posreduje čimveč podatkov o izvoru ponaredka, ali pa, če nacionalna praksa to dopušča, centralni banki svoje države.

  1. [1] Naslov: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/security/recognise/html/index.sl.html.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije