Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Félévi tájékoztatás a hamis euróbankjegyekről

2005. január 13.

2004 második félévében az euróövezeti és a nem euróövezeti országokban összesen 287 000 db hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból. A második félév adatával szemben az esztendő első felében mintegy 307 000 hamis bankjegyet derítettek fel. Így a 2004. év egészében az összes hamisított bankjegyek száma mintegy 594 000 volt. Bár ez mintegy 8 százalékos növekedést jelent a 2003. évi adathoz képest, a közelmúlt időszak trendje csökkenést mutat.

A hamisított bankjegyek címletenkénti bontása a következő:

€5 €10 €20 €50 €100 €200 €500 Összesen
Címletenkénti bontás (százalék) 1 5 24 48 17 4 1 100%

E számadatokat a forgalomban lévő valódi bankjegyek teljes számának (kb. 9 milliárd darab) fényében kell értékelni.

A közvélemény megbízhat az euróbankjegyek minőségében és biztonsági elemeiben. Mindazonáltal az eurórendszer, azaz az Európai Központi Bank (EKB) és az euróövezet 12 nemzeti központi bankja ismételten felhívja a közvélemény figyelmét hamisítványok esetleges felbukkanásának a veszélyére. A hamis euróbankjegyek túlnyomó része az eurórendszer információs anyagában ismertetett egyszerű „TAPINTÁS – SZEMÜGYRE VÉTEL – MOZGATÁS” próba elvégzésével könnyedén megkülönböztethető a valódiaktól. A teszt magyarázata megtalálható az EKB honlapján[1]. A módszer pontos alkalmazásával még a jó kivitelezésű hamisítványok is azonosíthatók. Ha egy bankjegy valódiságát illetően kételyei lennének, javasoljuk, hogy a gyanús bankjegyet hasonlítsa össze egy olyan példánnyal, amelyről tudja, hogy eredeti.

Az eurórendszer, az Europol, az Interpol, az Európai Bizottság (amely a hamis euróérmékre vonatkozó információk terjesztéséért felelős) és a tagállamok rendőri szervei rendkívül szoros együttműködésben küzdenek a pénzhamisítás ellen. Ha bárkinek hamisítvány kerül a birtokába, mielőbb juttassa el a rendőrségnek, a lehető legrészletesebb leírást adva a pénz eredetéről, illetve adja át a központi banknak, ha ezt az illető ország gyakorlata lehetővé teszi.

  1. [1] A http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/security/recognise/html/index.hu.html internetes címen.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok