Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának iránymutató állásfoglalása a csatlakozó országokat érintő árfolyamkérdésekről

2003. december 18.

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa a mai napon nyilvánosságra hozott egy iránymutató állásfoglalást az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozó országokat érintő árfolyamkérdésekről.

Mind a tíz új tagállam az európai gazdasági és monetáris unió (EMU) szempontjából eltéréssel rendelkező tagállamként csatlakozik az Európai Unióhoz. Ez azt jelenti, hogy bár egyelőre nem vezetik be az eurót, vállalják végső célként az euróövezethez való csatlakozást, amint megfelelnek az Európai Közösséget létrehozó szerződésben lefektetett konvergenciakritériumoknak. A Szerződésben foglaltak szerint a csatlakozást követő valamely időpontban az új tagállamok belépnek az ERM-2 árfolyam-mechanizmusba.

A ma nyilvánosságra hozott állásfoglalás célja, hogy iránymutatásul szolgáljon a jövőbeli új tagállamok monetáris integrációjának folyamatában. Az állásfoglalás a Közösség összes jelenlegi és jövőbeli hivatalos nyelvén olvasható az EKB weboldalán: (www.ecb.europa.eu).

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok