Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

GUVERNERJI CENTRALNIH BANK DRŽAV PRISTOPNIC V EUSO SE UDELEŽILI SEJE RAZŠIRJENEGA SVETA ECB

26. junij 2003

Guvernerji centralnih bank desetih držav pristopnic v EU so se danes prvič kot opazovalci udeležili seje Razširjenega sveta ECB. Gospod Zdeněk Tůma (Česká národní banka), gospod Vahur Kraft (Eesti Pank), gospod Christodoulos Christodoulou (Central Bank of Cyprus), gospod Ilmārs Rimšēvičs (Latvijas Banka), gospod Reinoldijus Šarkinas (Lietuvos bankas), gospod Zsigmond Járai (Magyar Nemzeti Bank), gospod Michael C. Bonello (Central Bank of Malta/Bank Ċentrali ta’ Malta), gospod Leszek Balcerowicz (Narodowy Bank Polski), gospod Mitja Gaspari (Banka Slovenije) in gospod Marián Jusko (Národná banka Slovenska) so se prvič udeležili seje Razširjenega sveta, ki ji je prisostvoval tudi komisar Solbes.

Septembra 2002 so organi odločanja ECB sklenili povabiti guvernerje in strokovnjake centralnih bank držav pristopnic, naj se od podpisa Pristopne pogodbe naprej udeležujejo sej Razširjenega sveta in odborov Evropskega sistema centralnih bank z namenom, da bi intenzivirali sodelovanje s centralnimi bankami držav pristopnic v pripravah na širitev Evropskega sistema centralnih bank.

Širitev EU in Evropskega sistema centralnih bank je načrtovana za 1. maj 2004, današnja seja Razširjenega sveta pa je prva po podpisu Pristopne pogodbe v Atenah 16. aprila 2003. Na dnevnem redu seje Razširjenega sveta je bila, med drugim, izmenjava mnenj o aktualnem dogajanju na gospodarskem, denarnem in finančnem področju evroobmočja, v državah članicah, ki niso uvedle evra, in v državah pristopnicah.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije