Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A CSATLAKOZÓ ORSZÁGOK JEGYBANKELNÖKEI AZ EKBÁLTALÁNOS TANÁCSÁNAK ÜLÉSÉN

2003. június 26.

A tíz csatlakozó ország jegybankelnökei ma először vettek részt megfigyelőként az EKB Általános Tanácsának ülésén. Zdeněk Tůma (Česká národní banka), Vahur Kraft (Eesti Pank), Christodoulos Christodoulou (Central Bank of Cyprus), Ilmārs Rimšēvičs (Latvijas Banka), Reinoldijus Šarkinas (Lietuvos bankas), Járai Zsigmond (Magyar Nemzeti Bank), Michael C. Bonello (Central Bank of Malta/Bank Ċentrali ta’ Malta), Leszek Balcerowicz (Narodowy Bank Polski), Mitja Gaspari (Banka Slovenije) és Marián Jusko (Národná banka Slovenska) jegybankelnököknek ez volt az első általános tanácsi ülésük, amelyen jelen volt Solbes biztos úr is.

Támogatandó a csatlakozó országok központi bankjaival való együttműködést a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) bővítésére történő felkészülésük jegyében, az EKB döntéshozó testületei 2002 szeptemberében úgy határoztak, felkérik a csatlakozó országok jegybankelnökeit és szakértőit, hogy – a Csatlakozási Szerződés aláírását követően – vegyenek részt az Általános Tanács, illetve a Központi Bankok Európai Rendszere bizottságainak ülésein.

Az EU és a KBER 2004. május 1-jén esedékes bővítése előtt a mai volt az Általános Tanácsnak a Csatlakozási Szerződés 2003. április 16-ai, athéni aláírását követő első értekezlete. Az Általános Tanács napirendjén, többek között, az euróövezet, az euróövezetbe nem tartozó tagországok és a csatlakozó országok gazdasági, monetáris és pénzügyi folyamatairól folytatott eszmecsere szerepelt.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok