Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Het eurogebied vergeleken

Bijgewerkt op 1 januari 2023 (voor het eerst gepubliceerd op 25 augustus 2017)

De euro brengt tastbare voordelen in het leven van de Europeanen. Als centrale bank voor het eurogebied bewaakt de ECB de munt van ongeveer 350 miljoen mensen, die meer dan 24 talen spreken.

Als muntunie van 20 landen is het eurogebied een uniek bouwwerk. Maar hoe doet het eurogebied het internationaal gezien? Hoe presteert het in economisch opzicht? En wat betekent dat voor de Europeanen?

Hoeveel mensen wonen er in het eurogebied?

Met ongeveer 350 miljoen inwoners huisvest het eurogebied zo'n 5% van de wereldbevolking. Dat zijn meer mensen dan in de Verenigde Staten.

Bevolking eurogebied


Dit betekent ook dat het eurogebied een van de grootste economieën in de wereld is. Sinds de oprichting ervan zijn acht nieuwe landen toegetreden, en er zullen naar verwachting meer volgen.

Hoe doet het eurogebied het economisch gezien?

De bevolking van het eurogebied is zeer productief. Net als in andere hoogontwikkelde economieën vertegenwoordigt de dienstensector het grootste deel van de totale productie, gevolgd door de industriële sector en een relatief kleine landbouwsector.

Belangrijke economieën in de wereld gemeten naar bbp per hoofd van de bevolking

Bronnen: Eurostat, Wereldbank en berekeningen van de ECB. Toelichting: 2016; gegevens voor de VS, Japan en China zijn geconverteerd naar koopkrachtpariteiten van de OESO.

Dankzij de sterke economische productie is het eurogebied een van 's werelds grootste economieën. In termen van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking staat het eurogebied onder de toonaangevende economieën van de wereld op de tweede plaats, en dit weerspiegelt de hoge levensstandaard die zijn burgers genieten.

Hoe zit het met de internationale handel?

Als sterk geïndustrialiseerde economie voert het eurogebied een aanzienlijk deel van de goederen en diensten die het produceert, uit naar de andere markten in de wereld. Veel producten die in het eurogebied vervaardigd worden (zoals machines, farmaceutische producten, auto's en vliegtuigen) zijn in de gehele wereld beroemd.

Export van goederen en diensten als percentage van het bbp

Bronnen: Gegevens van de ECB, OESO en het IMF. Eurogebied: gebaseerd op transacties naar buiten het eurogebied.

Het eurogebied neemt sinds zijn oprichting in 1999 een leidende positie in de internationale handel in en heeft die zelfs verder uitgebouwd. De belangrijkste handelspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China, terwijl de handel met de opkomende markten blijft groeien.

Vergeleken met andere belangrijke economieën is het eurogebied een open economie. De openheid van de handel is sinds 2004 aanzienlijk toegenomen, voornamelijk ten gevolge van de groeiende handel met de nieuwe lidstaten van de EU en met China. Het eurogebied speelt een centrale rol in vele internationale productieketens.

De hoge uitvoer heeft een positief effect op de werkgelegenheid, de economische groei en de investeringen in het eurogebied, en dit ondersteunt op zijn beurt de algehele welvaart van zijn burgers.

Wat vindt men van de euro?

Zowel in het eurogebied als daarbuiten bestaat groot vertrouwen in de euro. Volgens de Eurobarometer, een halfjaarlijkse opiniepeiling van de Europese Commissie, steunen drie op de vier mensen in het eurogebied de euro. Dat is het hoogste peil sinds 2004.

Internationaal gezien is de euro de op één na meest verhandelde valuta en de op één na belangrijkste reservevaluta. Dit weerspiegelt het grote vertrouwen dat beleggers wereldwijd hebben in de stabiliteit en kracht van de economie van het eurogebied.

Het eurogebied blijft een leidende rol spelen in de wereldeconomie. Dit is goed voor zijn burgers en geeft het eurogebied een grotere stem in de wereldeconomie.

En natuurlijk kunnen de burgers van het eurogebied binnen de muntunie over grenzen reizen zonder dat ze daarbij geld hoeven om te wisselen. Ze kunnen tevens in het gehele eurogebied de prijzen vergelijken en zo de goedkoopste goederen vinden.

ZIE OOK

Meer over verwante onderwerpen