Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Onze verklaring over het monetair beleid in een oogopslag - april 2024

Wat hebben we beslist?

We hebben onze belangrijkste rentetarieven niet veranderd

Het huidige rentepeil helpt de inflatie te verlagen. Als we door de binnenkomende gegevens meer vertrouwen krijgen dat de inflatie naar ons doel van 2% blijft bewegen, hoeven we de rente misschien niet zo hoog te houden als nu. Maar onze besluiten zullen afhangen van onze beoordeling van de situatie op basis van de nieuwe informatie die we in de loop van de tijd ontvangen.

Wat gebeurt er in de economie?

De economie blijft zwak, maar zou later in het jaar moeten aantrekken

Naarmate de inflatie daalt en de lonen stijgen, zullen mensen meer kunnen uitgeven. Door het herstel van de wereldeconomie zullen bedrijven meer uitvoeren. Dit alles zal onze economie ondersteunen.

De diensten doen het nog altijd goed

Mensen blijven geld uitgeven aan bijvoorbeeld reizen en in restaurants. Maar de industriële bedrijven kampen met een geringe vraag naar goederen en produceren minder, vooral in sectoren die veel energie verbruiken.

De inflatie daalt nog altijd

De prijzen van goederen en voeding stijgen niet meer zo sterk. De energieprijzen zijn lager dan een jaar geleden. Maar de dienstenprijzen gaan nog sterk omhoog.

De lonen stijgen nog, maar niet meer zo sterk als eerder

Als werknemers meer verdienen, betekent dat hogere kosten voor bedrijven. Maar in plaats van deze kosten volledig door te rekenen aan de klant in de vorm van hogere prijzen, verhogen bedrijven hun winst minder sterk.

Bedrijven nemen minder leningen

De hogere rente heeft lenen duurder gemaakt, dus bedrijven schroeven hun plannen voor nieuwe investeringen terug.

ZIE OOK

Meer informatie

BESLISSINGEN OVER HET MONETAIR BELEID

Dit is wat de Raad van Bestuur tijdens de recentste vergadering over de rentetarieven en andere instrumenten van de ECB heeft besloten.

Persbericht

VERKLARING OVER HET MONETAIR BELEID

Lees onze toelichting op de recentste beslissingen over het monetair beleid.

Verklaring over het monetair beleid
GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Wat is monetair beleid?