Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Meer deelnemers aan de schoolcompetitie van de ECB dan ooit

6 mei 2015

EMBARGO

Persembargo tot 14.00 uur Midden-Europese tijd op woensdag 6 mei 2015
 • Meer dan 5.500 scholieren in de leeftijd tussen 16 en 19 jaar hebben dit jaar deelgenomen aan de Generation €uro Students' Award.
 • De deelnemers waren afkomstig uit alle 19 landen van het eurogebied.
 • De meeste teams namen hetzelfde besluit als de Raad van Bestuur van de ECB op 15 april.

ECB-President Mario Draghi, samen met de presidenten van de nationale centrale banken van de deelnemende landen uit het eurogebied, verwelkomde vandaag bij de Europese Centrale Bank (ECB) de winnende teams van de vierde competitie van de Generation €uro Students’ Award. Alvorens de prijzen aan de winnende teams uit te reiken, dankte Mario Draghi de studenten en leraren voor hun enthousiasme en toewijding.

"De competitie biedt ons een unieke gelegenheid een direct gesprek aan te gaan met duizenden studenten in alle landen van het eurogebied. Nu het broze herstel sterker begint te worden, is het voor ons uitermate belangrijk bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het economisch begrip onder onze volgende generatie”, aldus Draghi.

Een ruime meerderheid van de winnende teams koos ervoor de rentetarieven onveranderd te laten en de onconventionele monetairbeleidsmaatregelen van de ECB volledig ten uitvoer te leggen. De teams die als eersten eindigden werden gekozen op basis van de kwaliteit van hun beoordeling van het economisch klimaat en de beleidsopties.

De vierde Generation €uro Students’ Award (een competitie die bestond uit drie ronden) liep gedurende het academisch jaar 2014/2015. Meer dan 2.000 scholieren kwamen door de eerste ronde (een multiple choice-test) en werden uitgenodigd mee te doen aan de tweede ronde, waarin zij een essay moesten schrijven met daarin een voorspelling van het rentebesluit van de Raad van Bestuur van de ECB in maart 2015. In totaal werden meer dan 250 essays ontvangen. De derde en laatste ronde bestond uit door de uitgekozen beste teams gegeven presentaties ten overstaan van een jury van centralebankexperts. De presentaties hadden betrekking op het rentebesluit van april 2015 en de daaraan ten grondslag liggende overwegingen.

De competitie staat open voor middelbare scholieren die in het eurogebied woonachtig zijn. De competitie biedt jongeren de kans inzicht te krijgen in de monetairbeleidsbesluitvorming en meer te weten te komen over de taken en institutionele inrichting van de ECB. De competitie is een gezamenlijk initiatief van de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied.

“Het was een onvergetelijke ervaring voor ons allemaal, leraren én studenten. Iedere minuut die we hebben besteed aan de voorbereiding voor deze competitie was het helemaal waard”, aldus Annie Vossinioti, lerares aan de St. Catherine’s British School in Griekenland, winnaar in de categorie Europese en internationale scholen.

Verdere informatie over de competitie en de prijsuitreiking van dit jaar is te vinden op www.generationeuro.eu of kan worden aangevraagd bij generationeuro@ecb.europa.eu.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Eszter Miltényi-Torstensson, tel: +49 69 1344 8034.

Toelichting

De winnaars van de vierde Generation €uro Students’ Award:

Wat betreft de nationale competities:

 • Vienna Business School Mödling (Oostenrijk);
 • Institut Saint-Joseph, Ciney (Franstalig team, België);
 • Katholiek Onderwijs Stad Herentals – Campus Collegestraat (Vlaamstalig team, België);
 • Helsingin Suomalainen yhteiskoulu (Finland);
 • Franziskus Gymnasium, Mutlangen (Duitsland);
 • St. Gerald’s College, Castlebar (Ierland);
 • Istituto Professionale Servizi Commerciali Sandro Pertini, Lucca (Italië);
 • Sportlycée Luxembourg (Luxemburg);
 • Escola Secundária de S. Lourenço, Portalegre (Portugal);
 • Gymnázium Grösslingová, Bratislava (Slowakije);
 • II. gimnazija Maribor (Slovenië);
 • Colegio Viaró, Barcelona (Spanje).

Wat betreft de competitie voor Europese en internationale scholen:

 • St. Catherine’s British School, Athene (Griekenland).
CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media