Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Eurosistem uvaja drugo serijo eurobankovcev – serijo »Evropa«

8. november 2012

Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke Eurosistema bodo uvedle drugo serijo eurskih bankovcev. Imenovala se bo serija »Evropa«, saj bo imela na vodnem znaku in hologramu portret Evrope iz grške mitologije, po kateri se imenuje naša celina. Novi bankovci bodo uvedeni postopoma v naslednjih nekaj letih, začenši z novim bankovcem za 5 €, ki bo uveden maja 2013.

Serija Evropa upošteva nova dognanja, ki jih je tehnologija bankovcev dosegla od uvedbe prve serije pred več kot desetimi leti. Zaščitni elementi na novih eurobankovcih so izboljšani, zato so bankovci še varnejši. Trije novi zaščitni elementi – portretni vodni znak, večdelni hologram in smaragdno zelena številka – so bili predstavljeni danes.

Novi bankovci so evolucija. Še vedno bodo imeli oblikovno podobo »obdobja in slogi« iz prve serije ter enake prevladujoče barve, vendar bodo zaradi izboljšanih zaščitnih elementov nekoliko spremenjeni in jih bo mogoče hitro ločiti od prve serije. Bankovci serije Evropa bodo imeli iste apoene kot njihovi predhodniki: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €, uvedeni pa bodo po naraščajočem vrsten redu. Novemu bankovcu za 5 € bo tako sledil novi desetak.

Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci nove serije, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Ta datum bo objavljen daleč vnaprej. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v nacionalnih centralnih bankah Eurosistema mogoče neomejeno dolgo zamenjati za bankovce druge serije.

Celotna oblikovna podoba novega petaka iz serije Evropa bo predstavljena 10. Januarja 2013, kreditne institucije pa jih bodo na okencih in bankomatih v obtok začele dajati maja naslednje leto.

Da bi javnost seznanile s serijo Evropa, bodo ECB in nacionalne centralne banke Eurosistema leta 2013 v celotnem euroobmočju izvajale informacijsko kampanjo, ki bo potekala po več medijskih kanalih. Priprave na kampanjo, pri kateri sodelujeta na javnem natečaju izbrani agenciji, so že v teku.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije