Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Toinen eurosetelisarja (ns. Europa-sarja)

8.11.2012

Euroopan keskuspankki (EKP) ja eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit valmistautuvat toisen eurosetelisarjan käyttöönottoon. Toisen sarjan setelien vesileimassa ja hologrammissa näkyy uutena piirteenä kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvokuva, minkä vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi. Uuden sarjan setelit lasketaan liikkeeseen vähitellen usean vuoden aikana. Ensimmäiseksi otetaan käyttöön 5 euron seteli toukokuussa 2013.

Setelinvalmistustekniikka on kehittynyt siitä, kun ensimmäinen eurosetelisarja otettiin käyttöön yli kymmenen vuotta sitten. Toisen sarjan seteleissä on siis aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä, joiden ansiosta euroseteleitä on entistä vaikeampi väärentää. Tänään julkistettiin kolme uutta turvatekijää: kasvokuvavesileima, kasvokuvahologrammi ja hohtavanvihreä numero.

Uuden eurosetelisarjan ulkoasu on kehitetty ensimmäisen sarjan pohjalta. Aihepiirinä säilyy ”aikakaudet ja tyylisuunnat”, ja myös hallitsevat värit pysyvät ennallaan. Ulkoasua on kuitenkin hieman muutettu uusia turvatekijöitä varten. Näin uudet eurosetelit on helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä. Uudessa sarjassa on samat seteliarvot kuin vanhassa: 5, 10, 20, 50, 100, 200 ja 500 euroa. Uusi sarja otetaan käyttöön seteliarvo kerrallaan: 5 euron setelin jälkeen otetaan käyttöön 10 euron seteli, ja siitä edetään järjestyksessä yhä suurempiin seteleihin.

Liikkeessä on aluksi rinnakkain molempien sarjojen euroseteleitä. Vähitellen ensimmäisen sarjan setelit kuitenkin poistetaan kierrosta, ja lopulta ne lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä. Ajankohta ilmoitetaan hyvissä ajoin. Ensimmäisen sarjan setelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Uusien 5 euron setelien ulkoasu julkistetaan 10.1.2013, ja luottolaitokset alkavat saattaa seteleitä kiertoon käteisautomaattien ja asiakaskassojen kautta toukokuussa 2013.

EKP ja eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit valmistelevat tiedotuskampanjaa, jossa uudesta eurosetelisarjasta tiedotetaan useiden viestintäkanavien välityksellä. Kampanja toteutetaan koko euroalueella vuonna 2013, ja siinä avustaa kaksi tarjouskilpailun kautta valittua mainostoimistoa.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle