Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer „Európé-sorozat” néven bevezeti az eurobankjegyek második sorozatát

2012. november 8.

Az Európai Központi Bank (EKB) és az eurorendszer nemzeti központi bankjai az eurobankjegyek második sorozatának bevezetésén dolgoznak. Az „Európé-sorozat” bankjegyein látható vízjelen és hologramon kontinensünk névadójának, a görög mitológiából ismert Európénak az arcképe látható. Az új bankjegyeket fokozatosan, több éven keresztül vezetik be, kezdve az 5 eurós bankjegy 2013. májusi kibocsátásával.

Az első sorozat kibocsátása óta eltelt tíz év bankjegy-technológiai fejlődésének eredményeit az Európé-sorozatban is kamatoztatták. Elsősorban a biztonsági elemeket fejlesztették tovább, aminek köszönhetően a bankjegyek még biztonságosabbak lettek. A mai napon három új elemet – az arcképes vízjelet, az arcképes hologramot és a smaragdzöld számot – tárták a nyilvánosság elé.

Az új bankjegyek szerves fejlődés eredményei. Az első sorozathoz hasonlóan a „korok és stílusok” motívumvilága jelenik meg rajtuk, és az uralkodó színek is megmaradtak. Ugyanakkor a továbbfejlesztett biztonsági elemek beépíthetősége által megkívánt mértékben módosítottak rajtuk, ezért könnyen meg lehet majd őket különböztetni az első sorozat bankjegyeitől. Az Európé-sorozat címletei nem változtak: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € és 500 €. Érték szerint emelkedő sorrendben bocsátják ki őket, tehát az 5 euróst az új 10 eurós bankjegy követi.

Az új bankjegyek mellett kezdetben az első sorozat is forgalomban marad, és csak később, fokozatosan kerül bevonásra, majd végül megszűnik fizetőeszköz státusza. Ennek időpontját jóval korábban közzéteszik. Ugyanakkor az első sorozat bankjegyei korlátlan ideig megőrzik értéküket, és bármikor becserélhetők az eurorendszer nemzeti központi bankjaiban.

Az Európé-sorozat 5 eurós bankjegyét 2013. január 10-én tárják teljes egészében a nagyközönség elé, a hitelintézetek pedig a pénztárak vagy pénzkiadó automaták segítségével a jövő év májusától bocsátják forgalomba.

Az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai 2013-ban a teljes övezetre kiterjedő, többcsatornás tájékoztatási kampányt indítanak a lakosság körében az Európé-sorozatról. Már folynak ennek előkészületei az EKB által nyilvános pályázaton kiválasztott két ügynökség közreműködésével.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok