European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Culturele Dagen van de Europese Centrale Bank – Nederland 2010

4 oktober 2010

Na Roemenië in 2009 staat bij de Culturele Dagen van de ECB dit jaar Nederland centraal. Het doet de ECB groot genoegen van 20 oktober tot en met 15 november in samenwerking met De Nederlandsche Bank tweeëntwintig evenementen te presenteren die de culturele diversiteit van Nederland tot uitdrukking brengen. De evenementen zullen plaatsvinden in bekende culturele locaties in Frankfurt am Main.

De Culturele Dagen van dit jaar, met als beschermheren Jean-Claude Trichet, President van de ECB, en Nout Wellink, President van De Nederlandsche Bank, richten zich op modern ballet, eigentijdse dans, recente Nederlandse literatuur en concerten met bekende uitvoerenden, die de muziekcultuur van Nederland tot uitdrukking brengen. Andere hoogtepunten zijn documentaires die worden getoond door het International Documentary Film Festival Amsterdam, een toneelstuk geïnspireerd op de relatie tussen Hannah Arendt en Martin Heidegger, een tentoonstelling van jonge innovatieve Nederlandse ontwerpers, presentaties en lezingen over Nederlandse kunst en cultuur, een dansworkshop voor jongeren en sprookjes voor kinderen.

Voor de eerste keer vormt ballet het middelpunt van het Grote Openingsevenement, dat op 20 oktober om 20:00 uur in de Alte Oper in Frankfurt plaatsvindt, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Het Nationale Ballet voert drie stukken van choreograaf Hans van Manen op, en de wereldpremière van een door Juanjo Arqués gechoreografeerd stuk.

Het koper- en strijkensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest geeft op 30 oktober om 20:00 uur een uitvoering in de statige Paulskirche in Frankfurt. Toegang tot het concert, dat is georganiseerd in samenwerking met de Stad Frankfurt, is gratis, maar bezoekers zal worden verzocht een donatie te doen aan de kinderzorginstelling ‘Kinderhaus Am Weingarten’ in Frankfurt, die hulp biedt aan voornamelijk kinderen met een migranten- en kansarme achtergrond.

Op 15 november om 20:00 uur sluit het Nederlands Jeugd Strijkorkest de Culturele Dagen van dit jaar af met een optreden in het Schauspielhaus Frankfurt. Getalenteerde jonge musici van tussen 12 en 21 jaar oud spelen stukken van Bach, Debussy, Vaughan Williams en Mendelssohn-Bartholdy.

Wij kijken uit naar een evenementenprogramma dat de diversiteit en originaliteit van de Nederlandse artistieke cultuur tot uitdrukking brengt.

Meer informatie over de evenementen kan worden verkregen door een e-mail te sturen aan cultural-days@ecb.europa.eu of door de Culturele Dagen-hotline te bellen op +49 69 1344 5555 (maandag t/m vrijdag 10:00 tot 17:00 uur).

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media