Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Európai Központi Bank véleménye a belső piaci fizetési szolgáltatásokról szóló irányelvtervezetről

2006. április 28.

Az Európai Unió Tanácsának kérésére az Európai Központi Bank („EKB”) véleményt fogadott el a belső piaci fizetési szolgáltatásokról szóló irányelvtervezetről.

Az irányelvtervezet egy különösen üdvözölendő kezdeményezés, mivel egy átfogó jogi keretrendszert hoz létre az EU-n belüli fizetési szolgáltatások tekintetében. Jelenleg a fizetésekre vonatkozó nemzeti jogszabályok jelentősen eltérőek, ami megnehezíti az egységes európai fizetési térség („SEPA”) létrehozását. A fizetésekre vonatkozó jogi követelmények harmonizálása ezért egy alapvető fontosságú intézkedés, amely segíteni fogja a bankszektort a SEPA létrehozására irányuló törekvéseiben.

Ezen általánosságban pozitív értékelés ellenére az EKB-vélemény szerint az irányelvtervezet egyes rendelkezései módosításra szorulnak a fizetési rendszer infrastruktúra zavartalan működésének megőrzése érdekében. Az EKB különösen a „fizetési intézmények” (ami az irányelvtervezet által bevezetett új fogalom) tevékenységi köreivel kapcsolatban fejez ki számos fenntartást. Az irányelvtervezet e tekintetben nem kellőképpen egyértelmű a következő kérdésekben: i. milyen jellegű tevékenységeket végezhetnek a fizetési intézmények, valamint ii. lehetséges-e azok számára a betétekhez vagy elektronikus pénzhez hasonló közgazdasági tulajdonságokkal rendelkező egyenlegek vezetése, illetve nyújthatnak-e a nyilvánosságtól gyűjtött pénzből finanszírozott hitelt. Ezek a nem tisztázott kérdések az irányelvtervezet eltérő értelmezéseit teszik lehetővé. Ezzel kapcsolatban megfelelő védelmi intézkedésekre van szükség a fizetési intézményekkel kapcsolatos kockázatokkal szemben. Amennyiben a fizetési intézmények tarthatnak olyan egyenlegeket, amelyek mind közgazdasági, mind pedig jogi szempontból betéteknek minősülnek, ugyanolyan szintű védelmi intézkedéseknek kellene rájuk vonatkozniuk, mint a hitelintézetekre és/vagy az elektronikuspénz-kibocsátó intézményekre.

Amennyiben a Tanács és az Európai Parlament bevezeti a fizetési intézmények ezen új kategóriáját, az irányelvtervezetet módosítani kellene annak egyértelművé tétele érdekében, hogy a fizetési intézmények nem használhatják az ügyfelek pénzeszközeit azon korlátozott időtartam alatt, amíg a pénzeszközöket átutalják a megbízó részéről a kedvezményezett számára. Ezt a fizetési intézmények számára engedélyezett tevékenységek korlátozásával és megfelelő védelmi intézkedések bevezetésével lehetne elérni.

Ha az irányelvtervezet bevezetése késedelmet szenved, veszélybe kerülhet a SEPA-nak megfelelő rendszerek 2008. január 1-jén történő bevezetése és a SEPA-instrumentumok 2010-ig való migrációja. Amennyiben tehát a tárgyalásokat meghosszabbítják, megfontolandó az irányelvtervezet részekre bontása azzal, hogy a SEPA sikeres végrehajtásához szükséges részek elfogadása elsőbbséget élvez.

Az EKB véleményét hamarosan közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, illetve az az EKB honlapján is elérhető valamennyi hivatalos közösségi nyelven.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok